Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Bogat program za Pantelinske dane

Ovogodišnje „Pantelinske dane“ u Bijeljini obilježiće niz kulturnih, zabavnih, humanitarnih i sportskih manifestacija u organizaciji najvažnijih nosilaca društvenog i kulturnog života u Semberiji.

Pantelinske svečanosti počinju u nedelju, 31. jula, regatom koja će po drugi put biti održana na rijeci Savi, na trasi dugoj oko 24 kilometara, od lokaliteta "Subotište" u Crnjelovu do Rače.

Od kulturnih manifestacija izdvajaju se 8. Bijeljinski likovni salon u Galeriji Centra za kulturu, promocija zbirke poezije Momčila Tubića "Zavičajni snovi" u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić", izložba "Po(r)uke prošlosti - ogledalo današnjeg identiteta: neobjavljivana pisma kneza srpske poezije" u Muzeju Semberije i, u predvečerje Pantelina - Pantelinsko duhovno veče u organizaciji SPKD "Prosvjeta" i SCPD "Srbadija".

Na Trgu kralja Petra I Karađorđevića biće održano nekoliko manifestacija, uključujući veče omladinskog folklora, koncert domaćih rok-bendova i, u skladu sa mogućnostima, trubački koncert i koncert jedne popularne rok-grupe.

Od sportskih događaja, i ove godine u planu je da se na Trgu kralja Petra I Karađorđevića održi turnir u uličnom basketu i Otvoreno prvenstvo BiH u podvodnim disciplinama a na bazenima Banje Dvorovi. Tradicionalno će biti organizovana i akcija dobrovoljnog darovanja krvi, na kojoj organizatori iz Društva dobrovoljnih davalaca krvi "Zdravlje" iz Bijeljine svake godine prikupe najmanje 100 doza krvi.

Ovogodišnje višednevne manifestacije će biti treći Sajam rukotvorina, starih i umjetničkih zanata i Dani meda na Gradskom trgu, odnosno, Pantelinski vašar na Agrotržnom centru.

Na Dan Svetog Pantelejmona, 9. avgusta, nakon praznične liturgije u crkvi Svetog Đorđa i litije gradskim ulicama, ispred zgrade Gradske uprave biće slomljen slavski kolač čime će biti završeni ovogodišnji Pantelinski dani. 

Pored svečanosti u Bijeljini, kao i svake godine, početak avgusta je rezervisan i za svečanosti u Janji - veče prije Ilindana će biti održano Duhovnom veče, a 2. avgusta će biti obilježena Krsna slava Crkvene opštine Janja. Dan mjesne zajednice Janja će biti obilježen 8. avgusta na obali Drine.