Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Skupštinska većina radi za svoj interes

Nova skupštinska većina u Bijeljini ne radi u skladu sa zakonom i nakon tri mjeseca jedino što su učinili je „zauzimanje fotelja“ i novih pozicija – istakao je danas na redovnoj konferenciji za medije gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

On je naglasio da je u političkoj praksi na ovim prostorima prvi put do sada zabilježeno da se u toku nekoliko sedmica održi četiri skupštinska zasjedanja u trajanju od po 30 minuta na kojima se odbornici bave isključivo smjenama i to tri mjeseca pred lokalne izbore.

- Jedini cilj sadašnje skupštinske većine je da naude aktuelnoj lokalnoj vlasti i meni, a potpuno je jasno ko ima kakva ovlašćenja i ko je izabran voljom naroda. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, moje je pravo da načelnicima odjeljenja dodijelim veća ili manja ovlašćenja. Mada smatramo da je nelegalno izabran, Kabinet izuzetno dobro sarađuje sa načelnikom finansija, kao i načelnicima društvenih djelatnosti i boračko-invalidske i civilne zaštite. Načelnici odjeljenja za za privredu i poljoprivredu i stambeno-komunalne poslove su promjenili stranku da bi dobili sadašnje pozicije i zato moram dobro razmisliti koja ovlaštenja mogu da im povjerim, jer oni djeluju isključivo politički, a ne u interesu građana – zaključio je Mićić.

Skupština je odbila i prijedlog Gradonačelnika da se na dnevni red stavi Odluka o kreditnom zaduženju i na taj način onemogućila da se u potpunosti završi zgrada Centra za socijalni rad i Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama.

- Ovu neodgovornu odluku skupštinska većina je donijela, iako smo dobili saglasnost od Ministarstva finasija da podignemo izuzetno povoljan kredit od Svjetske banke od milion konvertibilnih maraka, sa rokom otplate od 25 godina i kamatnom stopom od 1,25% iz sredstva namijenjenih oporavku od poplava. Što se tiče Industrijske zone 2, donijeli su potpuno krnju Odluku. Izmasakrirali su parcele, birajuću koje će ići na licitaciju, a koje ne – predočio je Mićić.

Gradonačelnik je podsjetio i da je donošenje regulacionog plana „Centar grada“ kasnilo dva mjeseca, bez ikakve potrebe, jer Plan nije mijenjan i jedino što su postigli je da regulacioni plan bude donesen u vrijeme kada je praktično kasno za pokretanje građevinskh radova.

Uprkos pokušajima opstrukcije pojedinih načelnika odjeljenja, Gradska uprava nastavlja sa realizacijom projekata.

- Počinjemo izgradnju kompletne infrastrukture u Industrijskoj zoni 2, a redovni projekti, poput održavanja higijene grada i pošljunčavanja puteva, idu uobičajenom dinamikom. Radi se i na izgradnji gradske vodovodne mreže. Potpisano je 24 ugovora, u vrijednosti oko 250 hiljada KM koji će biti realizovani do kraja godine – istakao je Mićić.