Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Cijena parkiranja u Bijeljini slična cijenama u drugim gradovima

Od ove sedmice građani u Bijeljini mogu da plaćaju zauzimanje parking-mjesta slanjem SMS poruka iz mobilnih mreže BH Telekom, a plaćanje iz mreže HT "Eronet" je omogućeno krajem prethodnog mjeseca, saopšteno je iz Direkcije za izgradnju i razvoj Grada koja upravlja parkiralištima u Bijeljini. Pored plaćanja telefonskim porukama, ostaje mogućnost plaćanja karticama koje se kupuju na kioscima i trgovinskim radnjama.

Iznos cijene parkinga je ostao isti - jedna konvertibilna marka po satu u crvenoj zoni, pola marke u plavoj zoni, odnosno, dvije marke za dnevnu kartu u plavoj zoni. Cijene po satu parkiranja i zonama u Bijeljini su iste kao, npr., u Banjaluci, Prnjavoru, Trebinju, Tesliću, s tim da u nekim gradovima postoje dnevne karte za crvenu zonu ili, poput Laktaša, cijena parkiranja od 7 do 16 časova iznosi jednu marku, a od 16 do 21 čas pola marke, a grad nije podijeljen u zone.

Cijena mjesečne karte za plavu zonu je 40 KM, a cijena univerzalne karte za dvije zone je 60 KM.

Iz Direkcije podsjećaju da svrha naplaćivanja parkiranja nije samo ostvarivanje prihoda Grada, nego i uvođenje komunalnog reda, odnosno, rasterećenje centra grada od vozila.

- Građani se često žale na nedostatak slobodnih parking-mjesta iako je besplatni parking kod Saborne crkve, na nekoliko stotina metara od središnjeg gradskog trga, često popunjen sa manje od pedeset odsto kapaciteta. Takođe, iskorišćenost plave zone "u špicu", od 11 do 13 časova, je uglavnom oko 50 odsto, dok je u isto vrijeme crvena zona popunjena 80-90 odsto, ističu u Direkciji.