Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Obilježena godišnjica stradanja vojnika u Tuzlanskoj koloni

2016-05-16

Opijelom i polaganjem cvijeća na mjestu zločina na Brčanskoj malti u Tuzli i parastosom na bijeljinskom gradskom groblju u Pučilama juče je obilježena 24. godišnjica stradanja 59 vojnika JNA prilikom dogovorenog povlačenja iz Tuzle.

Okupljanje preživjelih vojnika iz Tuzlanske kolone, porodica poginulih boraca i zvaničnika iz zakonodavne i izvršne vlasti Republike Srpske, predstavnika Boračke organizacije Republike Srpske i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i Trećeg Republika Srpska puka OS BiH u Tuzli je proteklo bez incidenata.

U prisustvu brojnih zvaničnika Na groblju u Pučilama, pored zajedničke grobnice poginulih vojnika, parastos su služili sveštenici Eparhije zvorničko-tuzlanske, nakon čega su cvijeće položile brojne delegacije, članovi porodica poginulih vojnika i građani.

U svojim obraćanjima ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i preživjeli učesnik Tuzlanske kolone Slavko Novaković su podsjetili da za ovaj zločin još niko nije odgovarao, kao i da je jedini koji je bio dostupan pravosudnim organima Srbije - Ilija Jurišić pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin.

- Privođenje krivaca pravdi je jedini način da dođe do pomirenja u BiH. Zato moramo nastaviti da insistiramo da se zločini ne zaborave i da zločinci budu procesuirani, istakao je gradonačelnik Mićić.