Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Za odgovorno upravljanje ličnim finansijama

2016-04-25

Prva Konferencija o savjetovanju zaduženih građana u BiH, tokom koje su sumirani rezultati projekta Besplatnog kreditnog savjetovanja građana i na kojoj je predstavljen Priručnik o savjetovanju zaduženih građana u BiH, održana je 21. aprila u Sarajevu.Od 28 lokalnih zajednica obuhvaćenih projektom besplatnog savjetovanja, Bijeljina je ostvarila najbolje rezultate, zaključeno je na Kongresu.

-U toku projekta finansijskog i pravnog savjetovanja prezaduženih građana, Službi pravne pomoći, pri Gradskoj upravi, obratilo se oko 200 klijenata. U zavisnosti od problema sa kojima se susreću, upoznajemo ih sa mogućim zakonskim rješenjima koja im stoje na raspolaganju. Kao najveći problem, upravo se pokazala nedovoljna finansijska obrazovanost kreditno prezaduženih građana, istakla je Vanja Stupar kreditni savjetnik u Gradskoj upravi Grada Bijeljina.

Mile Pejčić, načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, naglasio je da je procenat uspješnosti riješenih predmeta građana koji su se obratili za pomoć, u Bijeljini, preko 70 odsto.

-Postigli smo veliki iskorak u rješavanju problema prezaduženosti, jer se iz faze rješavanja problema klijenata, postepeno prešlo u fazu edukacije zaduženih građana, dodao je Pejčić.

Projekat Besplatnog kreditnog savjetovanja građana, uz pomoć Vlade Švajcarske, sprovodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svjetske banke u partnerstvu sa Evropskim Fondom za jugoistočnu Evropu (EFSE DF) i Udruženjem za odgovorno upravljanje ličnim finansijama „U plusu“.