Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Unaprijediti trgovinsku razmjenu s Rumunijom

2016-04-22

Upoznavanje domaćih privrednika sa potencijalima rumunskog tržišta, mogućnosti za povećanje spoljnotrgovinske razmjene, kao i planirani sajam bosanskohercegovačke privrede krajem godine u Bukureštu bile su glavne teme razgovora ambasadora BiH u Rumuniji Mileta Vasića sa privrednicima iz Grada Bijeljina i okolnih opština i predstavnicima Gradske uprave Grada Bijeljina.

Ambasador Vasić je istakao da spoljnotrgovinska razmjena između BiH i Rumunije vrijedna oko 370 miliona evra nije ni blizu potencijala koji postoji za privrednu saradnju:

- Rumunsko tržište broji preko 21 milion stanovnika i prošle godine je bilo treće u Evropskoj Uniji po brzini razvoja. Poslovanje u današnjoj Rumuniji se odvija po savremenim principima i sve vrste roba se mogu plasirati na njega, pod uslovom da su kvalitetne, a cijene konkurentne. Postoje velike mogućnosti da se saradnja između domaćih i rumunskih privrednika unaprijedi, imajući, između ostalog u vidu i da smo udaljeni svega nekoliko sati vožnje, zaključio je Vasić.

Izvoz iz BiH u Rumuniju čini oko 1,5 odsto ukupnog izvoza BiH, a uvoz iz Rumunije u BiH čini oko 1,3 ukupnog uvoza u BiH. Većinu razmjene čine drvni proizvodi, živa stoka, metaloprerađivački proizvodi...

Zamjenik Gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović je istakao da ovo prva posjeta Bijeljini nekog od ambasadora BiH u cilju unapređenja privredne saradnje.

- Bijeljina ima šta da ponudi stranim tržištima, uključujući i rumunsko. Možemo da ponudimo proizvode iz drvne i metalske industrije, poljoprivredne proizvode, imamo turističke potencijale... Gradska uprava će podržati napore Ambasade u Bukureštu da posreduje između privrednika u Rumuniji i BiH, najavio je zamjenik Gradonačelnika Bijeljine.