Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Nauka u poljoprivredi

U organizaciji Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Grada Bijeljina i u saradnji sa Poljoprivrednim institutom Republike Srpske i opštinama Ugljevik i Lopare, u Bijeljini je održan drugi "Otvoreni agrodan" - skup poljoprivrednih proizvođača, proizvođača sjemena, zaštitnih sredstava u poljoprivredi i mineralnih đubriva, naučnih radnika i predstavnika lokalne uprave.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vesna Milić je istakla da ovaj Fakultet ima odličnu saradnju sa Gradom Bijeljina i da je ovaj skup dio nastojanja da se unaprijedi poljoprivredna proizvodnja u Semberiji:

- Sve ekstremniji klimatski uslovi za poljoprivrednu proizvodnju postavljaju obavezu poljoprivrednicima da primjenjuju naučna dostignuća kako bi povećali i poboljšali prinose. Nadamo se da će ova manifestacija postati tradicionalno godišnje okupljanje i da će privući učesnike sa širih prostora od Semberije i Majevice, izrazila je svoje očekivanje dekan Vesna Milić.

Otvarajući "Otvoreni agrodan", gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je istakao da je saradnja većeg broja ustanova i poljoprivrednih proizvođača presudna za uspješan nastup domaće poljoprivrede na tržištu:

- U vrijeme otvaranja granica i pojačane konkurentnosti, od presudne važnosti je da nauka, proizvođači, prerađivači i organi uprave sarađuju i razmjenjuju informacije. "Agrodan" je odlična prilika da se, u vrijeme poljoprivredne predsezone, razmijene informacije kako bi se na poljima i u štalama postigli što bolji rezultati, ali i ostvario prihod od ovog ni malo lakog posla, zaključio je gradonačelnik Mićić.

Na drugom "Otvorenom agrodanu" predstavljeni su proizvodni programi petnaestak kompanija, profesori poljoprivrednih fakulteta univerziteta u Novom Sadu i Istočnom Sarajevu su održali stručna predavanja, a predstavnici Poljoprivrednog instituta Republike Srpske su predstavili sjemensku proizvodnju na nivou Republike Srpske.