Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Stambeno zbrinuto deset porodica

Uručivanjem ključeva novosagrađenih kuća porodicama Rajke Kvrgić u Pučilama i Džemile Prepić u Janji danas je simbolično označen završetak prve polovine projekta stambenog zbrinjavanja dvadeset socijalno ugroženih, povratničkih i izbjegličkih porodica na teritoriji Grada Bijeljina. Projekat je dio procesa podrške trajnim rešenjima revidirane strategije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, a finansiran je od strane Evropske Unije i UNHCR, uz podršku organizacije "Hilfsverk Austria", Grada Bijeljina i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Porodice Kvrgić i Prepić su do izgradnje novih kuća živjele u izuzetno teškim materijalnim i porodičnim uslovima. Rajku je napustio muž čim je saznao da je njihova kćerka teško bolesna. Na ovu muku se nadovezalo izbjeglištvo i nemaština jer kćerkina bolest zahtjeva cjelodnevnu njegu, a jedini izvor prihoda im je dodatak za tuđu njegu i pomoć i povremena humanitarna pomoć.

Džemilin muž je umro i ona je ostala sama sa troje djece, sa dječjim dodatkom kao jedinim redovnim izvorom prihoda i skromnom zaradom od proizvodnje povrća pod plastenikom.

Predajući ključeve, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je podsjetio da je Grad Bijeljina ranije kupio plac porodici Kvrgić na kojem su postavili montažnu kuću. Istakao je i da lokalna uprava redovno podržava ovakve humane projekte:

- Kao najuspješniji pristup trajnom stambenom zbrinjavanju socijalno ugroženog stanovništva pokazala se saradnja više donatora. Ovim ljudima je bila potreban pomoć humanih organizacija i ljudi da bi im koliko-toliko olakšali uslove života. Nažalost, brojne su porodice kojima je potrebna ovakva pomoć, pogotovo posle prošlogodišnjih poplava. Nastavićemo sa našim naporima da što veći broj njih dobije novi krov nad glavom, najavio je gradonačelnik Mićić.

Predstavnik "Hilfsverka" Azema Avdušinović je pojasnila da je ovaj projekat dio šireg projekta koji se sprovodi u deset lokalnih zajednica u BiH. U ovom projektu "Hilsferk" je preuzeo aktivnosti stambenog zbrinjavanja izbjeglog, povratničkog i socijalno ugroženog stanovništva i stvaranje uslova za ekonomsku održivost porodica koje posjeduju radne sposobnosti ili resurse poput obradivog zemljišta. Vrijednost projekta za područje Grada Bijeljina, odnosno, izgradnje dvadeset stambenih objekata je oko 650.000 konvertibilnih maraka.