Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Bijeljina dobila budžet za 2016. godinu

Na 39. sjednici gradskog parlamenta danas je usvojen budžet za 2016. godinu, u visini od 46.993.000 konvertibilnih maraka, što je za 950 hiljada KM manje u odnosu na Nacrt budžeta za 2016. godinu.

Zbog izmjene Zakona o poreskoj stopi na nepokretnost, koja je smanjena sa 0,25 na 0,20 odsto i usklađivanja koeficijenta PDV-a koji pripada Bijeljini, sa Ministarstvom finasija RS usaglašen je budžet koji je niži od onog koji je Nacrtom planiran. Takođe, zbog odluke Ustavnog suda RS da pojedini regulacioni planovi idu ponovo na usvajanje u gradsku skupštinu, planirani prihodi koje Grad dobija na osnovu građevinske rente i uređenja građevinskog zemljišta su smanjeni u odnosu na 2015. godinu.

Budžet od 47 miliona KM je realan i u dobroj mjeri razvojni, naglasio je Milorad Sofrenić, načelnik Odjeljenja za finansije.

-Amandmani koje je opozicija predložila danas su radikalni i ne mogu se usvojiti jer je budžet već usaglašen sa Ministarstvom finansija, političkim partijama i rukovodiocima potrošačkih jedinica trezora. Priliku za to opozicija je imala tokom javne rasprave koja je trajala 25 dana, kada su mogli da se izjasne i iznesu svoje zahtjeve, istakao je Sofrenić.

U 2016. godini planirano je oko 8 miliona KM za kapitalne projekte, a pet i po milona KM predviđeno je za vraćanje kredita koji su u ranijem periodu utrošeni na kapitalne investicije, što znači da je oko 25 odsto budžeta predviđeno za razvoj.

Budžetom za 2016. godinu planirano je i da se za milion i 450 hiljada KM umanji deficit od 6,7 milona KM iz 2012.