Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Završiti eksproprijaciju prije početka radova

Gradska uprava Grada Bijeljina sprovodi pripremne aktivnosti potrebne za početak regulacije toka rijeke Janje.

- Za početak radova u okviru prve faze uređenja korita rijeke Janje potrebno je urediti imovinsko-pravne odnose uzvodno od magistralnog puta Bijeljina-Zvornik u dužini od 850 metara. Na trasi uređenja korita u tom dijelu priobalja je 60 parcela od kojih je 57 u privatnom vlasništvu, a na tri parcele su putevi i one su vlasnišvu Grada Bijeljina. Trenutno se vode razgovori o eksproprijaciji sa Savjetom mjesne zajednice Janja i vlasnicima parcela, a za eksproprijaciju u ovom dijelu mjesne zajednice u gradskom budžetu je obezbijeđeno pola miliona konvertibilnih maraka, precizirao je Tomica Stojanović, načelnik gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine.

Procjenu vrijednosti zemljišta vrši Direkcija za izgradnju i razvoj Grada po podacima iz Poreske uprave - u petoj, odnosno šestoj građevinskoj zoni cijena će iznositi 15 KM po kvadratnom metru zemljišta, 1,5 KM za poljopriivredno zemljište, a cijena građevinskih objekata je 585 KM po kvadratnom metru.

Na cijelom obuhvatu na kojem će biti izvedeno uređenje korita rijeke Janje, u dužini od osam kilometara biće potrebno eksproprisati 320 parcela za šta će Gradskoj upravi, prema procjeni, biti potrebno oko 1,5 miliona KM:- Grad je obezbijedio trećinu ovog iznosa. Obratili smo se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Fondu solidarnosti i očekujemo da oni finansijski podrže ovaj važan projekat, izrazio je svoje očekivanje Stojanović.