Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Sedam decenija „Radnika“

Sedamdeseta godišnjica osnivanja Fudbalskog kluba „Radnik“ obilježena je sinoć svečanom akademijom u Centru za kulturu, a u Muzeju Semberije otvorena je izložba o prvih sedam decenija najpopularnijeg bijeljinskog sportskog kluba.

U prisustvu brojnih zvanica iz sportskog i javnog života, igrača i veterana, sportskih radnika, navijača i prijatelja „Radnika“ prikazana je bogata istorija kluba, uručena su klupska priznanja pojedincima i ustanovama najzaslužnijim za razvoj FK „Radnik“ i najavljeni ambiciozni projekti planirani za blisku budućnost.

U obraćanju na početku Akademije, predsjednik Upravnog odbora Mladen Krstajić je istakao da je u prethodnih godinu i po urađeno mnogo posla, uključujući i rekonstrukciju terena, osposobljavanje pomoćnog terena za kvalitetne treninge, a uređene su i unutrašnje prostorije na stadionu za igrače, stručno osoblje i medije. Trenutno se grade četiri svlačionice za mlađe kategorije, a sledeći važan infrastrukturni poduhvat će biti postavljanje reflektora i novog semafora kako bi na stadionu mogle da se igraju utakmice i u noćnim terminima. Krstajić je posebno istakao i veliku podršku lokalne zajednice i Gradske uprave „Radniku“.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je ocijenio da je FK „Radnik“ od osnivanja sportski sinonim Bijeljine:

- U sedam decenija su stali važni sportski uspjesi i manje uspješne sezone, ali sve je to neprekidno vrijeme doprinosa „Radnika“ razvoju sporta i fizičke kulture. Lokalna uprava je uvijek imala sluha za potrebe vašeg i našeg kluba, a generacije sportista i sportskih radnika koje su stasale u „Radniku“ su znale da majstorski uzvrate za ovu podršku – bilo u matičnom klubu, bilo nakon što su se proslavili u drugim klubovima u zemlji i inostranstvu i tako pronijei ime Bijeljine po cijelom svijetu. Niti bi Bijeljina bez „Radnika“ bila to što jeste, niti bi „Radnik“ bio to što jeste bez podrške Grada, zaključio je gradonačelnik Mićić.

Svečana akademija je bila prilika na podsjećanje na bogatu istoriju FK „Radnik“ od osnivanja, 1945. godine i na brojne uspjehe, uključujući i najveći – nastup u jugoslovenskoj Drugoj ligi u sezoni 1971/72. U poslijeratnom periodu „Radnik“ je tri puta osvajao prvenstvo Republike Srpske, a u tekućoj sezoni ima značajnu ulogu u Premijer ligi BiH, i predstavlja, možda i najveće iznenađenje, s obzirom da trenutno zauzima četvrto mjesto na tabeli.