Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Poljoprivreda i turizam povezuju Semberiju i ruske regione

- Rusija povećava uvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH, a Bijeljina, kao značajan poljoprivredni centar može da zauzme važno mjesto u ovom procesu. O tome se već vode razgovori u Banjaluci i Sarajevu, ali smo željeli i da se na licu mjesta – u Bijeljini, uvjerimo u poljoprivredne potencijale Semberije, istakao je ambasador Ruske Federacije u Bih Petr Ivancov prilikom jučerašnje posjete Bijeljini i razgovora sa gradonačelnikom Mićom Mićićem.

Ambasador je dodao da je ruska strana zainteresovana i za saradnju u oblasti turizma, te da se upoznao sa prirodnim ljepotama regije i potencijalima za zdravstveni turizam:

- Nadamo se nastavku kontakata u ovim oblastima, kako posredstvom Ambasade Rusije, tako i posredstvom privrednika, odnosno putem privrednih komora dvije zemlje", izrazio je svoje očekivanje Ivancov,

Ocjenjujući da je zainteresovanost ruskih privrednika za saradnju sa poljoprivrednim i turističkim sektorom šansa koju lokalna privreda ne treba da propusti, naglasio je gradonačelnik Mićić i dodao:

- Imamo dugu poljoprivrednu tradiciju, a naša turistička ponuda je sve šira i raznovrsnija. Sljedeći korak će biti napravljen početkom naredne godine kada će ruski veterinarski stručnjaci u okviru posjete Bosni i Hercegovini, posjetiti i Bijeljinu. Tada će biti detaljnije razmatrane mogućnosti za izvoz hrane u Rusiju, najavio je  gradonačelnik Mićić.