Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Osobe sa invaliditetom zaslužuju podršku lokalne zajednice

Povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je posjetio Koaliciju "Kolosi" i sa predstavnicima trinaest udruženja koja čine "Kolose" razgovarao o potrebama osoba sa invaliditetom, radu ovih udruženja i mogućnosti za podršku u rješavanju problema sa kojima se susreće ova populacija.

Predstavnici udruženja su predstavili rezultate ostvarene u tekućoj godini među kojima su obuka za korišćenje znakovnog jezika za predstavnike javnih ustanova, osnivanje biblioteke za slijepa lica u Biblioteci "Filip Višnjić", povećanje broja parking mjesta rezervisanih za osobe sa invaliditetom, projekti sa Gradskom upravom i UNDP-om... Ovom prilikom je istaknuto i da, istakli da i pored vidnih pomaka u ostvarivanju prava i potreba osoba sa invaliditetom u Republici Srpskoj i BiH, postoji još mnogo smetnji koje otežavaju uključivanje ovog dijela stanovništva u društveni život u punom obimu. Kao najveći, navedeni su problemi neodgovarajućih ortopedskih pomagala i komplikovane procedure za dobijanje ovih pomagala, troškovi za liječenje koji u nekim slučajevima nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem, otežano zapošljavanje, arhitektonske barijere koje otežavaju kretanje itd. U skladu sa ovim problemima, biće i sprovođene aktivnosti "Kolosa" u 2016. godini, najavili su predstavnici organizacija-članica Koalicije.

Gradonačelnik Mićić je podsjetio da je Skupština Grada proglasila Koaliciju "Kolosi" za udruženje od opšteg interesa i da Gradska uprava aktivno sarađuje sa udruženjima osoba sa invaliditetom u njihovim nastojanjima da olakšaju život svojim članovima:

- Ovi ljudi zaslužuju priznanje zbog svoje volje za životom i želje da pomažu jedni drugima i društvu u cjelini. Gradska uprava se trudi da olakša život sugrađanima koji imaju invaliditet, prije svega prilagođavanjem infrastrukture njihovim potrebama, ali i finansiranjem materijalnih troškove za rad ovih udruženja, kao i sredstva za njihove projekte. Cilj nam je da što više naših sugrađana dobije jednake životne šanse, bez obzira na eventualnu invalidnost, a upravo odnosom prema ranjivim članovima svaka zajednica pokazuje stepen svog dostojanstva i humanosti, zaključio je gradonačelnik Mićić.