Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Mala Evropa u Bijeljini

Bijeljina je bila domaćin za oko 130 djece i njihovih nastavnika iz osamnaest osnovnih škola sa područja Bijeljine, Ugljevika i Lopara na šestom Regionalnom takmičenju „Upoznajmo se – nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini“. Pored učesnika, ovom jedinstvenom takmičenju u BiH su prisustvovali predstavnici Grada Bijeljina, opština Ugljevik i Lopare, ambasador Republike Makedonije Rami Ređepi, predstavnici Misije OEBS i savjeta nacionalnih manjina BiH i Republike Srpske.

Takmičarske ekipe su na pozornici predstavile običaje, tradiciju i kulturu Ukrajinaca, Italijana, Slovenaca, Slovaka, Jevreja, Roma, Albanaca, Crnogoraca, Čeha, Mađara, Makedonaca, Nijemaca, Poljaka, Rumuna, Rusa, Rusina, Turaka i Ukrajinaca, a pokazali su i umijeće u pripremanju nacionalnih jela i znanje na kvizu o poznavanju nacionalnih osobenosti svake od ovih zajednica.

U obraćanju gostima i takmičarima, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je ocijenio da je ovo takmičenje primjer projekta iz oblasti kulture koji su domaće institucije uspješno nastavile nakon pokretanja od strane međunarodne zajednice u BiH i ovakva takmičenja mogu samo da doprinesu međusobnom upoznavanju i zbližavanju između ljudi raznih naiconalnosti:

- U Bijeljini su najbrojnije romska i slovačka manjinska zajednica. Pripadnici ove dvije zajednice su organizovani u nacionalna udruženja preko kojih uspješno čuvaju svoju kulturu i tako pomažu da Bijeljina održi karakter istinske višenacionalne sredine, naglasio je gradonačelnik Mićić.

Prvo mjesto su osvojili učenici OŠ "Meša Selimović" iz Janje, drugo mjesto OŠ "Sveti Sava" iz Bijeljine, a treća je OŠ "Stevan Nemanja" iz Dragaljevca. Nagrada za opšti utisak je pripala učenicima OŠ "Jovan Dučić" iz Bijeljine.