Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Novi krov za još dvije porodice u Balatunu

U naselju montažnih kuća u Balatunu gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, zamjenik ambasadora SAD u BiH Pol Horovic i  ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić su uručili ključeve novih montažnih kuća porodicama Vujić i Tominjak čije stare montažne kuće su ostale neuslovne za život zbog prošlogodišnjih poplava. Površina kuća je određena na osnovu članova domaćinstva, a sve su opremljene solarnim kolektorima za zagrijavanje vode i prostorija.

-  Pri kraju smo izgradnje svih planiranih kuća u ovom naselju. Model po kome lokalna zajednica obezbjeđuje infrastrukturu i temelje, Fond solidarnosti 400 konvertibilnih maraka po kvadratnom metru, a ostali donatori podržavaju projekat je odličan način da se porodicama koje su u poplavama ostale bez kuća obezbijedi novi krov nad glavom, ocijenio je gradonačelnik Mićić.

Gradonačelnik je dodao da je uz pomoć brojnih donatora u Semberiji obnovljeno još pet stotina kuća a od vaučera preko pet hiljada porodica je dobilo pomoć za popravku svojih stambenih objekata:

-  Ostaje nam da pokušamo da model koji je primjenjen u Balatunu primijenimo i za izgradnju još 41 kuće koje su uništene ili ostale neuslovne za život, zaključio je Mićić.

Američki diplomata je podvukao važnost zajedničkih aktivnosti i dobre koordinacije više učesnika projekta zahvaljujući čemu je projekat ostvaren za relativno kratko vrijeme nakon otpočinjanja realizacije:

-  Danas je međunarodni Dan borbe za smanjenje rizika od katastrofa i prilika je da se podsjetimo koliko je bitna koordinacija aktivnosti svih nivoa vlasti kako bi se katastrofe spriječile ili umanjile, odnosno, otklonile njihove posledice. Ovaj projekat je primjer uspješne saradnje više aktera i vjerujem da će ovo iskustvo moći da se primijeni i na neke druge projekte, izrazio je svoje očekivanje zamjenik američkog ambasadora.

Srebrenka Golić je podsjetila da je, sem Bijeljini, u toku izgradnja kuća i u Šamcu, Modriči i Loparama u kojima su poplave i klizišta takođe uništili kuće, za šta je iz Fonda solidarnosti izdvojeno 3,7 miliona KM.