Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Izložbe u Muzeju i Galeriji

Bijeljinska publika ima priliku da pogleda dvije zanimljive izložbe priređene povodom Dana Grada - "Ženska strana Slobode" u Muzeju Semberije i "Konaci i Konačišta" u Galeriji Centra za kulturu.

Autor izložbe u Muzeju je Tanja Lazić, koja je kroz stotinjak fotografija, novinskih isječaka i dokumenata u posjedu Muzeja prikazala napor generacija žena da u vrijeme Narodno-oslobodilačkog rata poprave sopstveni položaj u društvu, ali i budućnost svojih ženskih potomaka. Lazićeva je na otvaranju izložbe istakla da su se učešćem u antifašističkom pokretu 1941-1945. godine žene Jugoslavije izborile za ravnopravan status u društvu, a u poratnom periodu su nastavile da maksimalno doprinose obnovi i izgradnji zemlje:

- Pored doprinosa oslobađanju zemlje, žene su se istovremeno borile i za lične slobode i u tom periodu one su prvi put organizovano stupile na javnu scenu i efekti te borbe se osjećaju do danas, zaključila je Lazićeva, uz podsjećanje da je za četiri godine rata na području Bijeljine i Ugljevika u borbama poginulo oko 200 žena.

Trideset tri slike izožene u Galeriji naslikao je Dragan Bartula inspirisan duhovnošću i putovanjima i željom umjetnika da sačuva ono što je pred propadanjem. Kritičari ocjenjuju da ove slike imaju vitalnu snagu centra i rada i uspostavljenu respektabilnu ravnotežu unutrašnjih sila i spoljnih sila haosa, gradeći monumentalnu atmosferu pred utvrdama pravoslavnih manastira.

Izložba u Muzeju je otvorena do 22. oktobra, a u Galeriji do 14. oktobra.