Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

DUČIĆEVI I MAGINI SATI - NOVI DOGAĐAJ NA KULTURNOJ MAPI SEMBERIJE


 
U organizaciji Gradske uprave, a u saradnji sa ustanovama kulture našeg grada, u Bijeljini će od 25. do 27. novembra biti prvi put održana kulturna manifestacija „Dučićevi i Magini sati“, u čast ljubavi između Jovana Dučića i Magdalene Živanović, prve bijeljinske pjesnikinje i 130 godina od Dučićevog dolaska u Bijeljinu.
 
„Dučićevi i Magini sati“ počeće u subotu, 25. novembra, u 11.00 časova, otkrivanjem biste Jovanu Dučiću u dvorištu Osnovne škole „Jovan Dučić“ u Bijeljini. Sat vremena kasnije, u 12.00 časova, u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ biće otvorena izložba „Pisma Dučića i Mage“, organizovana uz podršku Udruženja Hercegovaca „Jovan Dučić“ u Bijeljini, dok će „Čajanka sa Dučićem i Magdalenom“ trajati od 13.00 do 14.00 časova na platou ispred zgrade Gradske uprave (u slučaju kiše, u Velikoj sali zgrade Gradske uprave).
 
Najsvečaniji dio prvog dana manifestacije biće prvi „Bijeljinski bal“ u hotelu „Drina“ od 19.00 časova, na kojem će biti oživljena atmosfera iz vremena u kojem su živjeli Dučić i Maga. Za muzičko-poetski dio programa na balu zaduženi su umjetnici iz SKUD-a „Semberija“ i Gradskog pozorišta „Semberija“, a goste očekuju i svečana večera i muzički program nakon večere. Bal je humanitarnog karaktera, a prihod od prodatih ulaznica i dobrovoljnih priloga namijenjen je članovima Udruženja roditelja djece s poteškoćama u razvoju, djece u riziku i djece na marginama društva „Bijeljinska djeca suncokreti“.
 
Ulaznice za bal su u prodaji na biletarnici Centra za kulturu „Semberija“, uz obavezno navođenje imena i prezimena, a posjetioci bala će biti zamoljeni da poštuju prikladan dres-kod, odnosno, način oblačenja.
 
Narednog dana, 26. novembra, od 18 časova u Sokolskom domu, u okviru „Pjesničke večeri“ biti predstavljeni mladi bijeljinski pjesnici, a gost večeri će biti poznati srpski pjesnik i pisac Pero Zubac.
 
Trodnevna manifestacija posvećena ljubavi i pjesništvu biće zatvorena 27. Novembra, predstavom „Blago (u) nama“, rađenoj po motivima Dučićevog djela „Blago cara Radovana“. Predstavu od 20.00 časova na pozornici Centra za kulturu igraće glumci iz Produkcije "Areus" iz Srbije.