Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

170 GODINA OSNOVNE ŠKOLE U DRAGALjEVCU


 
 
Osnovna Škola "Stevan Nemanja" u Dragaljevcu obilježila je danas svoj 170. rođendan.
 
Gradonačelnik Ljubiša Petrović tom prilikom je rekao da Bijeljina, kao i mnogi drugi gradovi Srpske, bilježe negativna demografska kretanja, odnosno, smanjenje broja stanovnika, a tako i osnovaca.
 
-Grad se bori protiv raseljavanja stanovništva na svoj način. U tu svrhu donesen je dokument pronatalitetnih mjera, na osnovu koga se već tri godine isplaćuju uvećane subvencije za novorođenu djecu, prevoz učenika, dvije godine besplatni udžbenici, od ove godine po prvi put i subvencija za školski pribor. Primjeti se da ulažemo sve veći trud, a tako planiramo i da nastavimo. Renovirali smo brojne škole na području našeg grada i pozvali Ministarstvo čija je to zapravo nadležnost, da na svaku marku koju je Grad uložio i Ministarstvo uloži jednako toliko, rekao je Petrović.
 
Proslavi je prisustvovao i učenik prve generacije koja je ovu školu pohađala poslije drugog svjetskog rata - Slavko Lujić iz Srednjeg Dragaljevca, koji je prvi razred u ovoj školi upisao davne 1947. godine.
 
- Drugačije je bilo tada, nismo imali sredstava. Sjedili smo po troje u jednoj klupi, a nismo imali ni knjige. Danas je finansija više, ali je djece sve manje - zaključio je Lujić.
 
Proslava je obavljena uz prigodan kulturno-umjetnički program koji su u čast svoje škole đaci pripremili uz pomoć svojih učitelja i nastavnika.