Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

OTKRIVENA BISTA JOVANA DUČIĆA


Foto: Gordana Perić Živanović
 
U okviru kulturne manifestacije „Dučićevi i Magini sati“ koja, će naredna tri dana biti održana u Bijeljini, u dvorištu Osnovne škole „Jovan Dučić“ danas je svečano otkrivena bista pjesnika po kojem škola nosi ime.
 
Manifestacija je nastala u slavu i čast našeg poznatog pjesnika i njegove ljubavi prema Magdaleni Živanović, ali i obilježavanja 130 godina od njegovog dolaska u Bijeljinu.
 
Čast da otkrije bistu pripala je, između ostalih, i gradonačelniku Ljubiši Petroviću koji je tom prilikom naglasio da je ovo posebna godina, te da se, u okviru kulturno-umjetničke manifestacije „Dučićevi i Magini sati“, spaja nekoliko jubileja vezanih za ovog pjesničkog velikana - 130  godina od dolaska Dučića u naš grad, 80 godina od njegove smrti i 70 godina rada osnovne škole u Bijeljini koja nosi njegovo ime.
 
Izražavajući zahvalnost bijeljinskim umjetnicima i Klubu književnika zbog truda koji ulažu da sačuvaju uspomenu na lik i djelo Jovana Dučića, Gradonačelnik je najavio da se nada da će, u organizacionom smislu, ova manifestacija, već sljedeće godine biti na još većem nivou.
 
Govoreći o značaju Dučića na akademskoj i diplomatskoj sceni, predstavnik Srpskog kulturno-prosvjetnog društva „Prosvjeta“, Dušanka Novaković je napomenula da moramo imati na umu da velikani poput njega predstavljaju stubove, svetionike koji pomažu da u sivilu nađemo pravi put.
 
- Drago mi je što je naš grad, na čelu sa gradonačelnikom Petrovićem, našao način da otrgne od zaborava i skrene pažnju na prvu bijeljinsku pjesnikinju, Magdalenu Živanović, čiji stihovi su objavljivani u „Bosanskoj vili“ - kazala je Novaković i dodala da se nada da će kuća u kojoj je Maga živjela zasijati punim sjajem i biti mjesto okupljanja poštovalaca Magdalene i Dučića u godinama koje slijede.
 
Pomoćnik direktora Osnovne kole „Jovan Dučić“, Panto Pantić, je izrazio zadovoljstvo što je škola, čiji dio rukovodstva predstavlja, dio današnje manifestacije, posebno zbog činjenice da ista nosi Dučićevo ime.
 
Pjesnik Milan Nikolić je istakao da je otkrivanje biste u dvorištu škole nešto što je Dučić odavno zaslužio, te da je to veliki događaj za ovu obrazovnu ustanovu, grad Bijeljinu i cijelu lokalnz zajednicu, jer je Dučić jedna posebna vetrikala u našoj poeziji i diplomatiji.