Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Otvorena izložba Pisma Dučića i Mage


Foto: Gordana Perić Živanović
 
U Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ otvorena je izložba „Pisma Dučića i Mage“, kao dio kulturno-umjetničke manifestacije „Dučićevi i Magini sati“ koja je danas počela u Bijeljini i koja će trajati do ponedeljka, 27. novembra.
 
Filip Božić iz Kabineta gradonačelnika je rekao da izložba obuhvata ljubavna pisma koja su razmjenjivali Magdalena i Dučić. Materijal za ovu izložbu, odnosno pisma, je Galeriji ustupila Matica srpska iz Novog Sada, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija. Zapravo, Muzej Semberije je dobio skenirana pisma, a potom je uslijedila transkripcija. Doprinos izložbi, a samim tim i cijeloj manifestaciji, je dalo i Udruženje Hercegovaca iz Bijeljine, jer je, zahvaljujući angažovanju ovog udruženja, iz legata Jovana Dučića u Trebinju stigao dio materijala za izložbu.
 
Tanja Lazić iz Muzeja Semberije je izrazila veliku zahvalnost Matici srpskoj na saradnji bez koje izložba ne bi mogla biti predstavljena. Osvrćući se na pojedinosti vezane za postavku, Lazić je rekla da je riječ o ograničenoj kolekciji pisama koje je sačuvao, i Matici predao, Magdalenin sestrić, kada je već bio u dubokoj starosti.
 
-  Trudili smo se da predstavimo i neke osnovne elemente društvenog života tog vremena u Bijeljini, ali i Dučićeve uloge u tom kratkom periodu boravka u Bijeljini. Posebnu pažnju smo posvetili činjenici da je za kulturnu istoriju našeg grada veoma važan književni opus Magdalene Živanović, koji nju označava kao prvu pjesnikinju u Bijeljini, a možda i u Bosni i Hercegovini - kazala je Tanja Lazić, autor ove izložbe.
 
Realizacija izložbe predstavlja plod zajedničkog djelovanja Muzeja Semberije i  galerije Centra za kulturu. Izložba je otvorena do ponedeljka, 27. novembra.