Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Prvi bijeljinski bal - humanitarno vraćanje u vrijeme Dučića i Magdalene


Foto: Gordana Perić Živanović

Prvi „Bijeljinski bal“ održan je večeras u hotelu „Drina“, kao dio kulturno-umjetničke manifestacije „Dučićevi i Magini sati“ koja je počela otkrivanjem biste Jovana Dučića u dvorištu Osnovne škole koja nosi njegovo ime.

Uvertira za bal je bila „Čajanka sa Dučićem i Magom“ održana u popodnevnim satima u Velikoj sali zgrade Gradske uprave, a glumci bijeljinskog pozorišta su u potpunosti uspjeli da dočaraju duh nekih prošlih vremena.

Naglašavajući da je organizovanje jednog ovakvog višednevnog događaja dokaz da Bijeljina sigurnim koracima ide naprijed u namjeri da postane kulturni centar ovog dijela Srpske, gradonačelnik Ljubiša Petrović je pojasnio osnovnu ideju koja je prethodila cjelokupnom projektu.
- Večerašnjim balom postajemo dio vremeplova koji je počeo 4. novembra daleke 1893. godine, kada su se, upravo na ovom mjestu, upoznali prva bijeljinska pjesnikinja Magdalena Živanović i Jovan Dučić, tada učitelj i pjesnik, a kasnije akademik i diplomata. Uprkos izazovima i dešavanjima u Bijeljini tog vremena, zbog kojih je Dučić bio primoran da napusti naš grad, učeni Bijeljinci su uspjeli da sačuvaju pisane tragove ljubavne priče Dučića i Magdalene, a sve to je nama poslužilo kao osnov za pokretanje jedne nove kulturno-umjetničke manifestacije - kazao je Petrović i zahvalio svim učesnicima u organizaciji i samom balu, jer je prvi i osnovni cilj bala pomoć Bijeljinskoj djeci suncokretima.

Filip Božić, član Kabineta gradonačelnika Bijeljine, je podsjetio da mjesto održavanja Bijeljinskog bala nije slučajno izabrano, jer su se baš tu upoznali Maga i Dučić i dodao da su ideja i cjelokupna organizacija djelo Gradske uprave uz saradnju sa SKUD-om „Semberija“, Gradskim pozorištem „Semberija“, horom „Srbadija“, violinistkinjom Anjom Novaković i Kvartetom „Uvertira“.

Predsjednik SKUD-a „Semberija“ Branka Savčić je rekla da je kulturno-umjetničko društvo koje predstavlja na neki način nosilac večerašnjeg događaja. Ona se osvrnula na cio proroces pripreme za večerašnji nastup i istakla da je svemu prethodila detaljna analiza vremena u kojem su živjeli Dučić i Magdalena, kako bi na večerašnjem balu bile predstavljene igre koje se vezuju za taj vremenski period.

Glumica pozorišta „Semberija“, Vanja Krtolina, koja je odlično dočarala lik Magdalene Živanović, rekla je da nije bilo potrebno mnogo vremena od ideje o balu do njene realizacije, jer je želja idejnih tvoraca ovog događaja bila izuzetno jaka, kako bismo još jednom, svi zajedno, prije svega pokazali humanost na djelu. Osim toga, pomenuta manifestacija je novina na kulturnoj mapi Semberije, što je dobar pokazatelj da društvo ima sluha za prave vrijednosti.

U ulozi Jovana Dučića bio je Nenad Blagojević, takođe glumac bijeljinskog pozorišta. Zajedno sa Krtolinom, Blagojević je čitao ljubavna pisma koja su razmjenjivali Maga i Dučić.

On je izrazio veliku zahvalnost Gradskoj upravi na organizaciji ovakvog događaja koji daje značajan doprinos kulturi u našoj lokalnoj zajednici i dodao da je odavno bilo vrijeme da se na jedan ovakav način svi podsjetimo vremena u kojem su živjeli semberski Romeo i Julija.

Novčana sredstva prikupljena na balu biće proslijeđena Udruženju roditelja djece sa poteškoćama u razvoju, djece u riziku i djece na marginama društva - „Bijeljinska djeca suncokreti“.