Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Partnerstvom do boljeg položaja osoba sa invaliditetom


 
Povodom 3. decembra, međunarodnog Dana osoba sa invaliditetom, u Bijeljini je održan okrugli sto na temu „Partnerstvom do boljeg položaja osoba sa invaliditetom“, u sklopu realizacije Lokalnog plana akcije u oblasti invalidnosti.
 
Ovaj skup je rezultat zajedničkog djelovanja Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom „Kolosi“, Gradske uprave i partnerskih ustanova i udruženja.
 
Osim predstavnika Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem i Koalicije „Kolosi“, skupu su prisustvovali i Ombudsman za djecu Republike Srpske, predstavnici Centra za socijalni rad, preduzeća „Patriot“, Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina, Udruženja „Bijeljinska djeca suncokreti“ i Udruženja žena sa invaliditetom "Impuls".
 
Milorad Jović iz Koalicije „Kolosi“ je predstavio trenutnu situaciju na području Grada Bijeljina koja je vezana za položaj osoba sa invaliditetom, a potom je uslijedila diskusija koja je uključivala prijedloge mogućih načina otklanjanja problema sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom.
 
Gradonačelnik Ljubiša Petrović je saradnju Grada Bijeljina i „Kolosa“ je ocijenio kao odličnu i naglasio da je Koalicija, zahvaljujući svom radu, postala prepoznatljiva mnogo dalje od naše lokalne zajednice.
 
- Sve to govori u prilog činjenici da treba da budemo ponosni na ono što su postigli i na sam način djelovanja. Izazovi današnjice su veliki, a mora se  učiniti sve u pogledu jačanja kapaciteta i ljudskih resursa i tehničkih sredstava - rekao je Petrović i dodao da se, prema postojećoj Odluci, podrazumijeva inkluzija svih aktera, poštujući i unpređujući kriterijume, koji su u svakoj odluci izuzetno osjetljiva materija, kako ne bi došlo do bilo kakvog, pa i najmanjeg propusta. Jednostavno rečeno - bitno je da Odluka bude osnova za pozitivne rezultate na terenu, prije svega zadovoljstvo korisnika, bez obzira na teške izazove svakodnevnice - poručio je Petrović.
 
Osvrćući se na aktivnosti iz prethodnog perioda, gradonačelnik Bijeljine je rekao da se sa Centrom za socijalni rad i Centrom za mentalno zdravlje razmatralo i rješavanje pitanja psiho-socijalne rehabilitacije, kako bi bio ublažen prelazni period kada je riječ o boravku u psihijatrijskim bolnicama. Bijeljina će sa zadovoljstvom, ali i izazovima koji slijede, biti prvi grad u Republici Srpskoj koji se bavi ovom problematikom.
 
On je akcenat stavio i na problem osoba oboljelih od dijabetes melitusa tipa 1 i istakao da će Grad za osobe do 18 godina, odnosno do 26 godina za one koji se školuju, na godišnjem nivou pokriti u potpunosti troškove senzora za mjerenje nivoa šećera u krvi.
 
- Biće povećana starosna granica za naše mlade sugrađane oboljele od dijabetes melitusa tipa 1. To je tzv. mladalački tip dijabetesa. Najidealnije bi bilo da granica bude 30 godina starosti. Biće razmotren budžetski okvir za ovu namjenu, pošto bude utvrđen i tačan broj sugrađana oboljelih od ove bolesti - najavio je gradonačelnik.
 
On je istakao i da je u procesu „raspakivanja“ Odluke o proširenim pravima iz domena socijalne zaštite, izuzetno važno sagledavanje činjenica. 
 
Petrović je naglasio da moramo učiniti sve i u pogledu medijskog promovisanja hraniteljstva, taeda je veće angažovanje potrebno i u pogledu proširivanja prakse postojanja personalnog asistenta za učenike sa poteškoćama u razvoju.
 
Za djecu sa poteškoćama u razvoju je veoma važna i radno-okupaciona terapija, a kao primjer je navedena ideja ugostiteljskog objekta u kojem bi radile osobe sa poteškoćama u razvoju. U velikom broju gradova u okruženju je to praksa koja je zaživjela odavno, tako da bi i Bijeljina mogla da slijedi isti primjer.
 
Primjer dobre prakse u Bijeljini je i angažovanje Crvenog krsta po pitanju besplatnog prevoza, specijalno opremljenim vozilom, osoba sa invaliditetom, na dnevnom nivou, kako bi mogli nesmetano da obavljaju svoje obaveze.
 
- Što se tiče zapošljavanja, bitno je da zaživi program zapošljavanja osoba iz marginalizovanih grupa od strane različitih poslodavaca, a Grad će odgovarajućim izdvajanjima pomoći realizaciju ove ideje - pojasnio je Petrović.