Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Mladi


Stanovnici Bijeljine vole da nazovu svoj grad Gradom Mladosti. Taj epitet Bijeljina s pravom nosi, jer ne samo da najveći broj mladih Semberaca nakon završetka školovanja odlučuje da ostane u svom Gradu, nego i brojni mladi i obrazovani ljudi dolaze da žive u Bijeljini i Semberiji.
Takvom trendu najviše je doprinijelo otvaranje savremeno opremljenog Centra za visoko obrazovanje u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i nekoliko privatnih visokoškolskih ustanova na kojim trenutno studira preko 4.500 studenata. Privreda u Bijeljini doživljava jednu od najbržih stopa rasta u Republici Srpskoj i BiH, što stvara povoljne uslove da mladi planiraju svoju profesionalnu karijeru i porodičnu egzistenciju u Semberiji.
Bijeljina je i veliki srednjoškolski centar – u šest srednjih škola nastavu pohađa oko 4.200 učenika, a u 12 osnovnih škola početna znanja stiče oko 9.800 đaka.
Centar za kulturu "Semberija" je takođe jedno od središta okupljanja mladih i njihovo kulturno stvaralaštvo. 
Pored obrazovanja i kulture, mladi u Bijeljini imaju i velike mogućnosti za zabavu - brojni kafe-barovi, diskoteke, izletišta, sportsko-rekreativni objekti u Gradu su omiljena okupljališta mladih preko cijele godine.
Posebnu brigu o mladima, kroz svoje programe, vodi Gradska uprava, s ciljem da se stvore partnerski odnosi sa omladinskim organizacijama i da se mladima omogući da što lakše ostvare svoja prava. Osnova za rad sa omladinskim organizacijama je dokument pod nazivom: „Omladinska politika opštine Bijeljina 2019-2023. godine“ koji je usvojila Skupština Grada 2018. godine. U ovom dokumentu se navodi jasno i dugoročno opredjeljenje opštine, odnosno grada Bijeljine za stvaranje obrazovnih, kulturnih, socijalnih, materijalnih, političkih i drugih uslova za aktivno, potpuno i odgovorno učestvovanje mladih u životu društvene zajednice.
Sve zainteresovane omladinske organizacije su upisane u Registar omladinskih organizacija koji vodi Odjeljenje za društvene djelatnosti što je preduslov za njihovo učešće na javnim konkursima za dodjelu finansijskih sredstava iz budžeta Grada namijenjenih za omladinske projekte koje Grad raspisuje svake godine. Projekti koji se trenutno finansiraju iz budžeta grada Bijeljine su: „Borba protiv štetnih uticaja“, „Omladinska politika“ i „Projekti iz oblasti omladinskog organizovanja“.