Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH"

Projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" je višegodišnji projekat i trenutno je u drugoj fazi koja će trajati četiri godine (2020-2023).
 
Gradska uprava Grada Bijeljina je uspješno aplicirala i Grad Bijeljina je jedna od 41 jedinice lokalne samouprave iz BiH koje učestvuju u realizaciji ovog Projekta. 

Mjesne zajednice koje učestvuju u II fazi Projekta su:

1. MZ Crnjelovo Gornje,
2. MZ Donji Zagoni,
3. MZ “Novo Naselje”,
4. MZ “Sokolski dom” i
5. MZ Vršani 
 
Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ se fokusira na podsticanje lokalnog razvoja na čelu s mjesnim zajednicama jer upravo mjesne zajednice imaju ključnu ulogu u posredovanju između svojih građana i lokalne uprave.

Cilj projekta je unapređenje kvaliteta života građana i građanki u BiH kroz osnažene, rodno odgovorne mjesne zajednice (MZ) koje potpomažu aktivan angažman građana i građanki u javnom životu, i predstavljaju primjer dobre prakse lokalnih samouprava u čijem fokusu su ljudi i demokratske promjene na lokalnom nivou.

Navedeni projekat je zajednički projekat vlada Švajcarske i Švedske, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Vladom Brčko distrikta BiH, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnim ministarstvom pravde i oba entitetska Saveza opština i gradova.

...........................................................
 

Gradska uprava Grada Bijeljina započela je proces definisanja buduće vizije razvoja mjesnih zajednica u okviru realizacije projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ , zajedničke inicijative Vlade Švajcarske i Švedske koju provodi UNDP BiH.
Poštujući principe otvorenosti, transparentnosti i participativnosti, osmišljen je anketni upitnik kako bi se zainteresovanim građanima i građankama dala mogućnost da izraze stavove i daju svoje prijedloge u pogledu definisanja buduće vizije mjesnih zajednica.
Molimo vas da izdvojite nekoliko minuta vašeg vremena za popunjavanje anketnog upitnika čime dajete doprinos jačanju buduće uloge mjesnih zajednica na području grada Bijeljina.

Upitnik je na sljedećem linku:

...............................................