Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Dan otvorenih vrata Dijaloga za budućnost 24. jula u Bijeljini

Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga u okviru zajedničkog projekta Ujedinjenih Nacija i Predsjedništva BiH „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

Poziv je otvoren javnim institucijama (ustanovama, organizacijama), organizacijama civilnog društva (OCD), neformalnim grupama i pojedincima.

Zajednički projekt „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva BiH i Ujedinjenih Nacija. Agencije Ujedinjenih Nacija, UNICEF, UNESKO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u BiH.

Tema i prioretne oblasti Javnog poziva

Sveobuhvatna tema Javnog poziva je izgradnja mira i poboljšanje društvene kohezije u BiH sa naglaskom na mlade, ravnopravnost polova, osnaživanje žena i podršku ranjivim grupama i posebno doprinose naporima u ostvarenju podciljeva UN-ovih Ciljeva održivog razvoja, s posebnim osvrtom na Cilj broj 16 koji se odnosi na zagovaranje mirnih i inkluzivnih društava za održivi razvoj, pružanje pristupa pravdi za sve i izgradnji djelotvornih i odgovornih ustanova na svim nivoima.

Projektni prijedlozi bi trebalo da podrže opštu temu Javnog poziva s aktivnostima koje će za cilj imati sljedeće prioritetne oblasti  projekta „Dijalog za budućnost“:

PRIORITETNE OBLASTI:

Angažman i osnaživanje mladih, fokus na opšte dobro, volonterizam, povjerenje, izgradnja mira, interkulturalno (međukulturalno) razumijevanje, interkulturalno (međukulturalno) obrazovanje, pošovanje različitosti, uvažavanje drugih i drugačijih, poboljšanje kvaliteta obrazovanja, osnaživanje žena, podrška ranjivim grupama.

Rok za podnošenje prijava je 31. avgust 2018. godine do 14:00 časova. Prijave koje stignu nakon navedenog roka će se razmatrati samo ako poštanski znak označava datum slanja prije zvaničnog roka. Prijave treba slati na adresu:

Zgrada Ujedinjenih nacijaZmaja od Bosne bb71 000 SarajevoBosna i Hercegovina

Na zatvorenoj koverti se mora navesti:- Javni poziv za projektne prijedloge: „Dijalog za budućnost“- Ime i adresa podnosioca prijave- Naziv projekta

Prijave koje se šalju na bilo koji drugi način (npr. putem faksa ili elektronske pošte) ili budu dostavljene na druge adrese, neće se uzimati u obzir.

Dokumentacija o Javnom pozivu se može preuzeti na stranici http://ba.one.un.org ili putem elektronske pošte: [email protected]

Obavještavamo sve zainteresovane da će Dani otvorenih vrata, tokom kojih će biti pruženo više informacija o pozivu i načinu popunjavanja dokumentacije biti održani:

24. 7. 2018. godine u Bijeljini, u 11:00 časova, u sala Centra za kulturu, Ulica patrijarha Pavla br. 1

Dani otvorenih vrata su javni i svi zainteresovani mogu prisustvovati ovom informativnom sastanku o pripremi projektnog prijedloga u sklopu ovog poziva. Naknadni termini za „Dane otvorenih vrata“ u odabranim gradovima u BiH biće naknadno objavljeni na stranici Ujedinjenih Nacija www.un.ba.

Pratite fejsbuk-stranicu „Dijalog za budućnost“ za više informacija o Javnom pozivu.  

Dokumentacija: institucije i organizacije civilnog društva

Smjernice za javni poziv1. Prijedlog projekta NVO i institucije2. Budžet NVO i institucije3. Logička matrica NVO i institucije4. Plan aktivnosti i promocije NVO i institucije5. Administrativni podaci NVO i institucije6. Finansijski identifikacioni formular7. Izjava o podobnosti NVO i institucije  

 

Dokumentacija: neformalne grupe i pojedinci

Smjernice za javni poziv

1. Prijedlog projekta neformalne grupe i pojedinci2. Budžet neformalne grupe i pojedinci3. Logička matrica neformalne grupe i pojedinci4. Plan aktivnosti i promocije neformalne grupe i pojedinci5. Administrativni podaci neformalne grupe i pojednici6. Finansijski identifikacioni formular neformalne grupe i pojedinci7. Izjava o podobnosti neformalne grupe i pojedinci  

Dodatna pojašnjenja:

Javne institucije su javni subjekti registrovani na bilo kom nivou vlasti u BiH.

Organizacije civilnog društva (OCD) su fondacije i neprofitne organizacije, lokalno registrovane na bilo kom nivou vlasti u BiH.

Neformalna grupa je svaka grupa građana (najmanje pet osoba) sa važećim ličnim kartama izdatim od strane vlasti BiH koje zajednički učestvuju u projektu.

Pojedinci su osobe, građani BiH sa važećom ličnom kartom izdatom od strane vlasti BiH.

Ranjive grupe: Ranjive grupe se odnose na interno raseljena lica (IRL), povratnike, djecu, djecu i odrasle sa poteškoćama u razvoju, Rome, žene, mlade i starije osobe.

Iako Otvoreni poziv za prijavu projekata definiše prioritetne oblasti koje doprinose ostvarenju ukupnog projektnog cilja, projekat naglašava da postoji prostor za fleksibilnost kako bi se osigurali kreativni i inovativni pristupi.