Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Ombudsman za djecu: potreban sistemski pristup rješavanju problema maloljetničkog kockanja



U Republici Srpskoj ne postoje nadležni resori, subjekti zaštite, niti ikakvi podaci o učešću djece u igrama na sreću i njihovom štetnom djelovanju na psihofizički razvoj mladih, pokazalo je istraživanje Ombudsmana za djecu Srpske, predstavljeno danas u Bijeljini.
 
Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović je istakla da je u okruženju zakonima određena udaljenost na kojoj objekti za igru na sreću moraju biti od vaspitno-obrazovnih ustanova, ali da to nije slučaj u Republici Srpskoj i rekla da je u Izvještaju sadržana preporuka da Vlada i resorna ministarstva da, u okviru svojih ovlaštenja, analiziraju da li objekti u kojem se organizuju igre na sreću mogu biti u blizini vaspitno-obrazovnih ustanova.
Ona je naglasila da Zakonom o igrama na sreću Republike Srpske mlađim od 18 godina zabranjeno učeše u tim igrama i ulazak u prostorije u kojima se organizuju.
Radovićeva je naglasila da bi inspekcije morale da kontrolišu ovu oblast i da, s vremena na vrijeme, predstave podatke o broju djece koja učestvuju u tim igrama.
Radovićeva je napomenula da je stav stručnjaka da učešće djece u tim igrama utiče i na njihovo zanemarivanje ličnih obaveza, kako u porodici, tako i u školi, a stiču i pogrešno mišljenje o materijalnim vrijednostima.

 
Zamjenik Ombudsmana za djecu Jovanka Vuković je istakla da je jedan od glavnih razloga za raširenost ovog problema lak pristup maloljetnika kockarskim objektima:
- Nedavnim izmjenama Zakona o igrama na sreću omogućeno je da se automati za igre na sreću postave u ugostiteljskim objektima i time se djeca podstiču da učestvuju u igrama na sreću, u početku za sitan novac. Dodatni problem je ako se članovi porodice kockaju i u tim slučajevima je vaspitno-obrazovnom sistemu još teže da utiče na promjenu navika djeteta – pojašnjava Vuković. 

- U praksi imamo sve više slučajeva da se djeca javljaju na liječenje od bolesti zavisnosti od kockanja. Potrebna je primarna prevencija kako ne bi dolazilo do tih slučajeva. Veoma je važno da kladionice ne budu u blizini škola, ali to neće u potpunosti spriječiti djecu da odlaze u ove objekte. Kocka je jedna od najtežih zavisnosti u praksi, teže se liječi nego zavisnost od narkotika. Neophodno je osnažiti porodicu i društvo da reaguju na ovakve probleme, a nakon toga da institucije probaju riješiti taj problem, iako ga nije moguće u potpunosti iskorijeniti – bio je jasan Oleg Grubač, psihijatar u Domu zdravlja Bijeljina.

​- Objekti za igru na sreću rade legalno, ali interes pojedinaca ne može biti važniji od zdravlja omladine i cijele zajednice. Izvještaj Ombudsmana nudi osnovu za integralni pristup rješavanju problema i u taj proces treba uključiti što više društveniih činilaca, počev od porodice, preko škola, inspekcijskih organa, policije, Centra za socijalni rad, a Gradska uprava će preko nadležnih odjeljenja da se uključi i podrži preventivne aktivnosti kako bismo umanjili problem kockanja maloljetnika – najavio je šef Kabineta Gradonačelnika Mladen Arsenović.