Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Predstavljena Studija izvodljivosti za proširenje usluga vaspitanja i obrazovanja u ranom djetinjstvu



Dana 23.05.2023. godine u Gradskoj upravi Grada Bijeljina održana je prezentacija Studije izvodljivosti i radionica „Proširenje usluga vaspitanja i obrazovanja u ranom djetinjstvu u Bijeljini”. Prezenteri Studije bili su predstavnici UNICEF-a, Genesis tima i  članovi Radne grupe za izradu Studije.

UNICEF je uz finansijsku podršku zajedničkog Fonda za razvojne ciljeve i u saradnji sa timom UN-a u Bosni i Hercegovini, izradio tri studije ulaganja u rani razvoj djece na nivou Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta, za šta su izabrane tri lokalne zajednice - Bijeljina, Ljubuški, odnosno, Brčko Distrikt.

Za Bijeljinu je izrađena Studija koja se odnosi na predškolsko vaspitanje i obrazovanje, čime je još jednom potvrđen značaj predškolskog vaspitanja i obrazovanja u gradu Bijeljina.
Radnu grupu za izradu studije činili su:
- predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske,
- predstavnici Grada Bijeljina
- javni i privatni vrtići.

Ova studija izvodljivosti pružila je detaljnu analizu stepena do kojeg bi proširenje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem bilo povećano na najmanje pedeset odsto djece do 2030. godine bilo moguće u tri dimenzije - finansijskoj, operativnoj i političkoj. Utvrđeno je da bi to bilo moguće uz političku volju i davanje prioriteta predškolskom vaspitanju i obrazovanju, usprkos značajnim izazovima.

Osim moralnog značaja ulaganja u rani razvoj djece kao ljudskog prava, pokazalo se da je ulaganje u rani razvoj među najboljim investicijama koje Republika Srpska može uraditi za svoju budućnost, donoseći ogromne socio-ekonomske koristi ne samo za djecu i njihove porodice, već za društvo u cjelini. Investicije u rano djetinjstvo će zato omogućiti vlastima da ubrzaju napredak ka ciljevima održivog razvoja, postavljajući jake temelje za razvoj i doprinoseći izgradnji društva jednakih mogućnosti koje nikoga ne ostavlja za sobom.

Krajnji cilj Studije je podrška donosiocima odluka za dugoročno planiranje socijalne potrošnje zasnovane na dokazima, koje će dovesti do boljih ishoda za djecu.