Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

U BIJELjINI ČETVRTA KONFERENCIJA I DRUGI SAJAM ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA



Četvrta konferencija i Drugi sajam ženskog preduzetništva u Republici Srpskoj održan je danas u Bijeljini u organizaciji Privredne komore i Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, uz podršku Džender centra Vlade Srpske i projekta FIGAP dva. 
 
Pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Rajko Lajić izjavio je da je žensko preduzetništvo u Srpskoj veoma razvijeno.
"Kontakti i saradnja sa drugim preduzetnicima iz regiona se šire, te imamo mogućnost da promovišemo dobre poslovne primjere i, eventualnu, buduću saradnju ovih žena preduzetnika", rekao je Lajić.
Lajić je napomenuo da se sve mjere podsticaja koji postoje u ovoj branši odnose i na žene preduzetnike u Republici Srpskoj, a važe od marta ove godine.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da su konferencija i Sajam žena preduzetnika, kojih je tridesetak izložilo svoje proizvode, prilika da se razgovara o mjerama koje su do sada preduzete kada je riječ o ženskom preduzetništvu, ali i da se sagledaju mogućnosti za buduću podršku.
"Grad Bijeljina ima više od 2.000 preduzetnika. Trend rasta broja preduzetnika nastavljen je i u ovoj godini, a grad je izdvajao budžetska sredstva za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona", naveo je Petrović.
On je naveo da će raspodjela 200.000 KM početi nakon donošenja skupštinske odluke, od čega je 130.000 KM predviđeno za podsticaj samozapošljavanju, a ugovori će biti potpisani naredne sedmice.

U Republici Srpskoj postoji oko 2.500 vlasnica i rukovodilaca u privrednim društvima, navela je generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske Dragana Kokot.
Kokotova je istakla da su trgovina i usluge, turizam i konsultantske usluge najčešći sektori u kojima se žene odlučuju za samostalno poslovanje, ali ih ima i u IT kompanijama, preduzećima koja se bave rješenjima za pametne gradove, metalskoj industriji, u rudarskoj i drugim oblastima - geološkim istraživanjima.
„Sajam preduzetništva žena u Republici Srpskoj održava se na svake dvije godine, dok Konferencija preduzetništva obuhvata više edukativnih događaja, među kojima je i panel-diskusija o digitalizaciji i inovaciji, kao tema koja se nametnula kao bitna u poslovanju“, dodala je Kokot.

Na Sajmu izlaže 31 preduzetnica, dok je za Konferenciju prijavljeno više od 100 učesnika.