Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

EVANGELISTIČKU CRKVU OČEKUJE RESTAURACIJA


Foto: Gordana Perić Živanović
 
Evangelističa  crkva u Semberiji jedan je od primjera objekata koji imaju arhitektonski, ali i kulturno-istorijski značaj. Nažalost, činjenica je da u proteklim decenijama ova građevina nije bila održavana, te je „zub vremena“ učinio svoje.
 
Ipak, riječ stručnjaka kaže da ima nade, te da ovaj estetski veoma interesantan objekat može biti restaurisan.
 
Evangelistička crkva u Bijeljini je pod zaštitom Republike Srpske, čije je ujedno i vlasništvo. U praksi to znači da je za restauraciju ove građevine potrebna saglasnost republičkog nivoa vlasti.
 
S tim u vezi, protekle sedmice, predstavnici Gradske uprave i Direkcije za izgradnju i razvoj Grada održali su sastanak sa pastorom Evangelističke crkve sa područja Brčkog, Vukašinom Vukovićem i njegovom suprugom Milom.

Komentarišući sastanak, gradonačelnik Ljubiša Petrović je  predstavio dva veoma interesantna prijedloga.

 
- Na sastanku je dogovoreno da tim Direkcije za izgradnju i razvoj Grada u Arhivu u Sarajevu pokuša pronaći dokumentaciju sa slikama, skicama, nacrtnim projektom, a sve sa ciljem planiranja restauracije. Nakon toga slijedi izrada idejnog rješenja, uz konsultaciju predstavnika Evangelističke crkve u BiH. Ideja vodilja se sastoji u tome da crkva bude u potpunosti restaurirana spolja, dok bi unutrašnjost bila rezervisana za koncertni prostor, jer je akustičnost ovog objekta izvanredna. Bilo bi to odlično rješenje za održavanje koncerata domsćih i gostujućih horova - kazao je Petrović.
 
Iako u ovom trenutku na području Semberije nema pripadnika njemačke evangelističke vjeroispovijesti, umjetnička vrijednost pomenutog objekta je ono što nam daje za zadatak da ga  moramo sačuvati - kao svjedoka nekog prošlog vremena, za sadašnje i buduće generacije.
 
Na lokalitetu Novo Selo, osim ove crkve, nalazi se i tridesetak kuća u kojima su u vrijeme austro-ugarske vladavine živjeli Nijemci. Restauracijom bi bili obuhvaćeni i ovi objekti, što bi značilo novu lokaciju na turističkoj mapi Semberije. Kuće u selu-muzeju bi služile za izložbene postavke iz vremena austro-ugarske.

Osvrnuvši se na pitanje novčanih sredstava, gradonačelnik Petrović je rekao da je plan Gradske uprave 
obraćanje GIZ-u za dodatnu pomoć, ali i drugim zainteresovani investitorima. Naravno, kao što je već rečeno, slijedi prethodno pribavljanje dozvola od strane nadležnih institucija.