Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Digitalizovane priče o herojima Velikog rata na izložbi u Galeriji


Povodom stote godišnjice od oslobođenja Bijeljine u Velikom ratu, u Centru za kulturu „Semberija“ postavljena je multimedijalna izložba„Album sećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata“. Bijeljinska publika na ovoj izložbi ima priliku da pogleda dio fotografija iz svojevrsnog digitalnog muzeja sa više od 4.000 predmeta istoriografske građe prikupljene uglavnom od građana, zalaganjem Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine, uz blagoslov patrijarha Irineja i u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Republike Srbije.


Među dokumentima koji svjedoče o godinama stradanja i slave su fotografije ratnika, dopisnih karata, dnevnika, scena sa ratnih položaja, porodične fotografije i drugi detalji, uz kratke opise  sudbina ljudi sa fotografija, odnosno, predmeta koji su materijalni trag iz tog vremena.
Jedan od autora izložbe je istoričar Roksanda Aleksić i ona je prilikom otvaranja navela da su, zahvaljujući modernoj tehnologiji, na jednom mjestu u vječnosti sakupljena sjećanja na srpske junake iz Prvog svjetskog rata. Prema njenim riječima, radi se o istoriografskoj građi koja je dio porodičnog nasljeđa Srba širom svijeta, do sada uglavnom skrivenog od očiju šire javnost, a njeno prikupljanje se nastavlja i nakon jubileja i proslave sto godina od pobjede u Velikom ratu. 
- Ovo je način da besmrtnim herojima odamo počast, da se ne zaborave i da zajedno budu u večnosti, ali i da sprečimo reviziju istorije - istakla je Aleksićeva. Ona je ocijenila da je zaborav, na žalost, sve prisutniji među Srbima, a da pokušaji revizije dolaze sa Zapada s ciljem iscrtavanja istorije u kojoj se od nevinih prave krivci za početak Prvog svjetskog rata.
Projekat „Album sjećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata“ predstavljen je na izložbama širom Srbije, ali i svijeta, uključujućiPodgoricu, Moskvu, Pariz, Čikago, Prizren.
Izložba u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ biće postavljena do 25. novembra.