Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Semberski sajam mesa - prilika za promociju domaće proizvodnje



Semberski sajam mesa, koji se drugu godinu održava u Dvorovima, ponovo je mjesto na kojem proizvođači hrane i pića iz oba entiteta BiH i Srbije izlažu svoje najkvalitetnije proizvode, a pored izložbenog dijela, biće održan i niz pratećih događaja.
Sajam je okupio 60 izlagača, od kojih je 40 iz mesoprerađivačke industrije, a veliku pažnju brojnih posjetilaca prvog dana sajma privukli su i štandovi proizvođača vina, rakije, meda, proizvoda od bundeve, povrća, šumskih plodova, domaćih rukotvorina...
Sajam je otvorio ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković koji je ovom prilikom poručio da Vlada mora više podržati domaću proizvodnju, jer postoji mnogo prostora da se domaći proizvodi više plasiraju na domaćem, ali i evropskim tržištima.
- Današnji Sajam je prilika da vidimo šta se proizvodi u Semberiji, jer je Semberija jedna od najboljih destinacija za proizvodnju hrane – poručio je ministar Gluhaković.


Organizator Sajma je preduzeće „Globus“ iz Dvorova, čiji vlasnik je istakao da je ovo dvostruko veća sajamska manifestacija od prošlogodišnje, a da mu je posebno zadovoljstvo što se ovdje promoviše zdrava domaća hrana koju posjetioci mogu kupiti po sajamskim cijenama.
Na otvaranju Sajma se obratio i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić koji je podsjetio da u Semberiji postoje odlični uslovi za proizvodnju zdrave hrane, jer ovo područje nije opterećeno teškom industrijom, a zemljište je zdravo.
- U novije vrijeme u Semberiji imamo ozbiljne proizvođače mesa, prije svega tovnih junadi i svinja. Proizvodnja mesa veže mnogo drugih vrsta proizvodnje i, mada se nije lako baviti poljoprivedom, prirodni potencijali, iskustvo i vrijedne ruke Semberaca su velika razvojna šansa – bio je jasan gradonačelnik Mićić, dodajući da će Grad uvijek podržavati ovakve izložbene manifestacije, ali i sve ljude koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.Prvog dana Sajma mesa u večernjim satima su uslijedili nastupili nastupi tamburaških orkestara iz Srema, a drugog dana planirani je nastup SKUD „Dvorovi“, takmičenja u spremanju zimnice od mesa, brzom ispijanju piva i jedenju kobasica, ekipno pečenje rakije i pečenje svinje na ražnju. Za muzički dio programa ponovo su zaduženi tamburaši iz Srema, a u večernjem terminu Ana Bekuta. Trećeg dana biće nastavljeno takmičenje u spremanju zimnice od mesa, a Sajam će biti završen proglašenjem pobjednika.
Pored glavnog organizatora – preduzeća „Globus“, organizaciju Sajma pomogli su „Aura osiguranje“, „ZP komerc“ i Grad Bijeljina.