Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Muzej Semberije: Izložba fotografija o Srbiji u Velikom ratu



​Izložba fotografija „Ratni foto-reporter Rista Marjanović“ o prvom zvaničnom foto-reporteru i ratnom izvještaču srpske Vrhovne komande u balkanskim i Prvom svjetskom ratu, otvorena je sinoć u Muzeju Semberije.
Marjanovićeve fotografije, koje su postale ikone stradanja srpskog naroda u Velikom ratu, Bijeljinci će imati priliku da vide do 22. februara i tako saznaju više o borbi za opstanak i herojstvu srpskih vojnika i naroda u Prvom svjetskom ratu.


Marjanović je bio izuzetan fotoreporter koji je stvarao u periodu od 1910. godine do 1960. godine. Nosilac je titule „ekselencija fotografije“ koju je dobio od Udruženja profesionalnih foto i filmskih radnika i umetnika fotografije 1965. godine. Njegovo stvaralašatvo je ostavilo značajan utisak na medije i svjetsku javnost na izložbama u Parizu, Londonu, Americi, koje su organizovane pred kraj Prvog svjetskog rata.
U dokumentaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda nalazi se 8.542 reprodukovanih snimaka, u okviru fototeke „Zbirka foto-negativa Riste Marjanovića“. Za same događaje Prvog svetskog rata vezano je oko 500 snimaka -  snimao je bitke na Ceru, Kolubari i druge, kao i povlačenje srpske vojske kroz Albaniju.
Postavka je pripremljena u saradnji sa porodicom Marjanović, u okviru obilježavanja stogodišnjice pobjede u Prvom svetskom ratu, a autori izložbe su Snežana Negovanović i Milojko Gordić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.