Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Blago pogoršanje epidemiološke situacije



​Trenutno je na području Grada Bijeljina registrovano je 675 aktivna slučaja zaraze virusom kovid-19, a hospitalizovano je 84 pacijenta oboljelih od virusa kovid-19, od kojih više od polovine ima tešku kliničku sliku. Devetnaestoro pacijenata je priključeno na respirator, a na kiseoničkoj terapiji ih je 48-oro i zabrinjava povećan broj prijema na bolničko liječenje tokom prethodnih dana - saopšteno je na današnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

- Za sada vakcinišemo vakcinom „astra zeneka“ i prvom dozom je vakcinisano 3.500, a drugom dozom 2.000 građana po prioritetnim grupama: stariji od 65 godina, roditelji djece sa posebnim potrebama i građani koji boluju od karcinoma, a imamo najavu da ćemo uskoro dobiti i ruske vakcine. Ipak, u protekloj sedmici imamo ponovo povećanje postotka zaraženih među testiranim na 65 odsto, pa ne smije biti opuštanja i zanemarivanja epidemioloških mjera, pogotovo imajući u vidu nastupajuće velike praznike – apelovala je direktor Doma zdravlja Danijela Đukin.

Komandant Štaba i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je ocijenio da se od prethodne sjednice Štaba epidemiološka situacija blago pogoršala i pozvao građane da predstojeće praznike - Prvi maj, Vaskrs, Đurđevdan i Bajram proslave vodeći računa o svom i zdravlju bližnjih.
Petrović se osvrnuo i na stanje u kojem je Banja Dvorovi, imajući u vidu da se u Banji hospitalizuju pacijenti sa relativno lakšim simptomima, ali kojima je potrebna hospitalizacija.
- Od kako je u Banji otvorena kovid-bolnica 3, ova ustanova ne može da se bavi svojom glavnom djelatnošću. Imajući u vidu da je, odlukom Republičkog štaba, Banja Dvorovi uključena u kovid-sistem i da je, preko Bolnice „Sveti Vračevi“, oslonjena na poslovanje Fonda zdravstvenog osiguranja, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, odnosno, Republičkog štaba, tražimo odgovor da li možemo očekivati podršku za njen rad i, ako je možemo očekivati, u čemu će se ogledati – bio je jasan gradonačelnik Petrović.

Na ovoj sjednici Gradski štab je usaglasio svoje mjere sa mjerama koje je donio Republički štab, prema kojim je, između ostalog, dozvoljen rad pozorištima uz obavezno poštovanje epidemioloških mjera.