Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Transparentan i pravičan Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi




U prostorijama Gradske uprave održana je druga javna rasprava o prijedlogu Pravilnika o podsticajima u poljoprivredi za 2021. godinu, na kojoj su učestvovali predstavnici udruženja poljoprivrednika, Gradske uprave i Agrarnog fonda Grada Bijeljina.
 
Dogovorom između Gradske uprave i Agrarnog fonda je usaglašeno da komisije za dodjelu podsticaja u ovoj godini, zbog veće transparentnosti i smanjenja mogućnosti zloupotreba, budu mješovitog sastava, tj. da članovi komisije budu birani na prijedlog obje institucije.
- Jedan od zaključaka današnjeg sastanka je da do kraja ovog mjeseca, svi zajedno, razgovaramo sa Ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, na kome ćemo saznati konačnu cijenu pšenice za ovu godinu. Dogovoreno je i da ljudi koji su prošle godine ispunili uslove za pomoć u kalcifikaciji zemljišta, a nisu dobili kalcifikate od Agrarnog fonda, ove godine to pravo ostvare. U svakoj sferi koju reguliše Pravilnik, trudili smo se da sve mjere budu transparentne, ravnomjerne i pravične - istakao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.
 
Direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina Zlatan Lazarević ocijenio je da je napravljen iskorak sa rastom podsticajnih sredstava za poljoprivredu sa 1,1 na 1,4 miliona maraka.
- Prema analizi gradskog Odjeljenja za poljoprivredu godišnji prihod od agrara je 329 miliona maraka, u čemu najveće učešće imaju ratarstvo i stočarstvo, a potom povrtlarstvo, što su strateške grane koje ćemo najsnažnije podržati kroz podsticaje iz Agrarnog fonda. Za podsticaj proizvođačima pšenice obezbijeđeno je 400.000 maraka, za stočarstvo isto toliko, dok je za povrtare namijenjeno 130.000 maraka - naglasio je Lazarević
 
Brano Mitrović iz Donjeg Broca bavi se stočarstvom i ratarstvom. Na njegovoj farmi trenutno uzgaja oko 100 grla muznih krava i junadi, priplodne i tovne.
- Iako važim za velikog proizvođača, smatram da treba jednako podsticati velika i mala poljoprivredna gazdinstva, što do sada nije bio slučaj, jer ćemo samo tako spasiti naša sela od raseljavanja i nestanka. Ovim pravilnikom predviđeni su podsticaji za jedno do devet junadi i na taj način se izjednačava odnos Grada prema poljoprivrednicima, bez ovzira na obim proizvodnje - istakao je Mitrović.
 
Predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije i Majevice“ Savo Bakajlić smatra da će Pravilnik za 2021. godinu imati razvojni karakter i da je dobar korak u pravcu kraja favorizacije ili diskriminacije pojedinih poljoprivrednika.
- Na ovoj raspravi smo usaglasili neke izmjene koje će poboljšati prijedlog Pravilnika, a za nas je najvažnije da je i ovaj put potvrđen najavljeni podsticaj proizvođačima pšenice od 2 pfeninga po kilogramu i zahvalni smo Gradskoj upravi na tome. Izdvajanja iz Budžeta za podsticaje poljoprivredi će ove godine biti značajno veća u odnosu na prethodnu, a nadamo se da će u sledećoj godini dostići očekivanih pet procenata gradskog Budžeta - dodao je Bakajlić.