Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Krsna slava Manastira u Gornjem Dragaljevcu




Manastir Svetog arhangela Gavrila u Gornjem Dragaljevcu obilježio je krsnu slavu Sabor svetog arhangela Gavrila, a kum slave bio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.
 
Igumanija Manastira Teodora Vasić podsjetila je prisutne da je vjerni narod Gornjeg Dragaljevca podigao manastirski hram, posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu, prije 112 godina i da je to četvrti pravoslavni hram na ovom lokalitetu.
 
- Narodno predanje kaže da je prvobitni hram podignut početkom 14. vijeka, što dokazuje i oltarski kamen pronađen u crkvenoj porti, na kome piše da je iz 1310. godine. Kao drugi najstariji hram u Dragaljevcu pominje se drvena brvnara podignuta 1762. godine, koju su Turci zapalili 1813. godine. Narod je ponovo podigao hram od drveta 1818. godine, koji je potrajao do 1876. godine kada je zapaljen. Naredni hram podignut je 1879. godine. Takođe, i ovaj hram je bio od drveta. Prilikom kanonske posjete mitropolit Nikolaj Mandić 1894. godine bio je ožalošćen izgledom hrama i obećao je tom prilikom da će se zauzeti kod tadašnje Zemaljaske vlade kako bi se ovaj hram uredio. Vlada je dopustila da se 1895. godine dostave drva na kojima će se peći cigla da bi se mogao ozidati sadašnji hram od čvrstog materijala. Parohijska dragaljevačka crkva 26. jula 1985. godine, odlukom episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija, proglašena je manastirom sa imenom Dragaljevac, koji je posvećen Svetom arhangelu Gavrilu - istakla je igumanija Teodora.
 
Gradonačelnik Ljubiša Petrović zahvalio se okupljenom vjernom narodu na vjernosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koju dokazuje veliki broj vjernika prisutnih na proslavi, kao i sestrinstvu Manastira na časti ukazanoj pozivom da kumuje ovogodišnjoj krsnoj slavi.
 
- Nadam se da ćemo poštovanje naših običaja i krsnih slava hramova uspjeti da prenesemo i mlađim naraštajima, a Gradska uprava će uvijek podržavati rad Srpske pravoslavne crkve i sabiranje našeg naroda u molitvi i slozi - dodao je Petrović.