Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Otvoren 19. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova „Interagro“ u Bijeljini




Sajam “Interagro 2021” održava se na 2.500 kvadratnih metara zatvorenog i 4.000 kvadratnih metara otvorenog prostora bijeljinskog Agrotržnog centra „Knez Ivo od Semberije“, uz učešće oko 120 izlagača.
 
- Zadovoljan sam velikim brojem izlagača na ovom sajmu, što ukazuje na dobru perspektivu poljoprivrede Republike Srpske. Godina koja je na izmaku bila je izazovna i teška, suša je bila slična onoj iz 2017. godine i prioritet našeg Ministarstva je ulaganje u sisteme za navodnjavanje. Osim Crnjelova i Batkovića, od naredne godine počećemo izgradnju sistema za navodnjavanje i u Kojčinovcu, a plan je da se u Semberiji svake godine grade sistemi za navodnjavanje površina od najmanje 500 hektara i za to smo obezbijedili dodatnih 15 miliona konvertibilnih maraka iz budžeta Republike Srpske. Suša je uzela veliki danak upravo u Semberiji i uopšte u poljoprivredi, ali moramo se truditi da kao Vlada reagujemo i da, prije svega, obaveze prema poljoprivredi isplaćujemo brže. Nikada nismo imali bržu i bolju dinamiku isplate podsticaja, iz Kompenzacionog fonda za poljoprivrednike izdvojeno je 8,2 miliona, a nakon usvajanja rebalansa budžeta biće izdvojeno dodatnih 4,5 miliona konvertibilnih maraka - istakao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Boris Pašalić
 
Ovogodišnji sajam održava se pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Bijeljina, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivede Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
 
- Gradu Bijeljina je velika čast da bude domaćin, a Gradskoj upravi da devetnaesti put za redom bude pokrovitelj jedne ovako kvalitetne manifestacije. Najvažniji ciljevi ovog sajma su ostvarenje novih i učvršćivanje starih poslovnih kontakata, kao i potpisivanje što više ugovora o poslovnoj saradnji. Ovakvi događaji su, takođe, odlična prilika da se predstave najnovija tehnološka dostignuća u agraru i primjena nauke u poljoprivredi, ali i da Semberija predstavi svoja dostignuća u ovoj oblasti. Vjerujem da će poljoprivrednicima, prerađivačima i drugim činiocima agrarnog sektora izuzetno korisni biti i razgovori i razmjena iskustava na panel diskusijama. Semberski poljoprivrednik zna svoj posao, da proizvede zdravu i kvalitetnu hranu. Ono što nam nedostaje su veći podsticaji, prevazilaženje barijera, kako bi poljoprivreda i prerađivački sektor lakše pronalazili tržišta, ali i bolja organizovanost samih poljoprivrednika. Trudićemo se da u direktnom razgovoru sa izlagačima i posjetiocima unaprijedimo naš pristup u podršci poljoprivrednoj proizvodnji i prerađivačkoj industriji - naglasio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.



 

Vršilac dužnosti direktora preduzeća „Grad“ Branislav Vlačo rekao je da je Sajam „Interagro“ za 18 godina postojanja stekao reputaciju mjesta na kojem se okupljaju uspješne kompanije, institucije i udruženja.
 
- Ovo je potvrda da su Bijeljina, Semberija i Republika Srpska prepoznatljive destinacije i mjesta za život i rad svakog dobrog čovjeka. Nadam se da će sajam "Interagro", kao mjesto susreta poljoprivrednika, privrednika, stručnjaka, predstavnika institucija i svih koji se bave poljoprivredom imati uspješne rezultate koji će značiti unapređenje poslovanja. Institucije moraju biti servis domaćoj privredi. Svjesni teških okolnosti u kojima funkcioniše agrarni sektor, maksimalno se trudimo da u okviru ustavnih nadležnosti doprinesemo unapređenju poljoprivrednog poslovanja. Zbog toga ću ponovo pozdraviti sve napore Vlade Republike Srpske i nadležnog ministarstva koje su preduzeli i sprovode ih na saniranju negativnih efekata pandemije na poljoprivredni sektor. Osnovna uloga na zajedničkom nivou je zaštita domaće proizvodnje, a započet je i postupak otvaranja tržišta Rusije, Kine, Malezije, Izraela, Kuvajta, UAE i Saudijske Arabije za naše proizvode. Postoji i jedna ohrabrujuća vijest - u Izrael smo dostavili upitnik i ovih dana očekujemo da nam bude omogućen izvoz mesa i mesnih prerađevina u tu zemlju - smatra ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.
 
 
Partneri sajma su Privredna komora Vojvodine i Privredna komora Republike Srpske, a ovogodišnji „Interagro“ će biti završen u subotu, 9. oktobra u 16 časova, nakon dodjele nagrada i priznanja najuspješnijim izlagačima.
 
- Cilj učešća na ovakvim sajamskim manifestacijama je pojačavanje privredne saradnje, i to povezivanjem i umrežavanjem privrednika, čime se stvara ambijent kojim privrednici-izlagači mogu brže uspostaviti kontakt sa potencijalnim partnerima iz zemlje i regiona. Robno-novčani promet između Republike Srpske i Srbije je značajno porastao u prvih osam mjeseci tekuće godine u odnosu na prošlu, i iznosi oko 500 miliona evra. Želimo da našu saradnju dodatno izdignemo iznad proste robne razmjene i da ostvarujemo zajedničke projekte i investicije. Privredna komora Vojvodine je u prethodnih nekoliko nedelja imala intenzivne kontakte i aktivnosti na povezivanju dva regiona, Vojvodine i Srpske. Na nedavno održanom Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu organizovali smo poslovni forum sa Republikom Srpskom, a nekoliko dana kasnije u Privrednoj komori smo organizovali i Investicionu konferenciju - istakao je predsjednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.