Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

NA PODRUČJU GRADA NEDOVOLjNO MAJSTORA NA GRAĐEVINI I INSTALATERA


Predstavnici Gradske uprave Bijeljina, srednjih škola, Privredne komore, Udruženja "Preduzetnik" i Zavoda za zapošljavanje razgovarali su danas o klasifikaciji zanimanja, odnosno, usklađivanju upisne politike sa tržištem rada, a konstatovano je da su u gradu i dalje deficitarna sva građevinska zanimanja, kao i razni instalateri.


Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija Duško Đurić rekao je da je ovo dobra prilika da škole, zajedno sa privrednim subjektima, privrednom zajednicom, Biroom za zapošljavanje i ostalim akterima razmijene dosadašnja iskustva i da na osnovu toga kreiraju buduću upisnu politiku.

On je napomenuo da je riječ o suštinskom sastanku, budući da se kroz upisnu politiku oblikuje plan ekonomskog razvoja grada.

"Danas smo konstatovali da u Bijeljini ima 958 učenika koji će završiti deveti razred, što je za gotovo 90 više nego lani. To je nešto čime se rijetko koja sredina u Republici Srpskoj može pohvaliti", rekao je Đurić.

Đurić je napomenuo da upravo ta činjenica daje mogućnost da se napravi dobra upisna politika koja će odgovarati potrebama tržišta rada, te najavio da je plan da u idućoj školskoj godini bude upisano oko 40-42 odjeljenja, od po 24 đaka.

Šef Odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti Ljubica Mlađenović rekla je da Gradska uprava Bijeljina više godina organizuje ovaj sastanak sa partnerima povodom kreiranja upisne politike u srednje škole.

"Zaključci, koji su danas doneseni, biće upućeni, prije svega, Aktivu direktora, kao i Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske. Nadamo se da će ih resorno ministarstvo uvažiti", rekla je Mlađenovićeva.

Milorad Stević, izvršni direktor Područne zanatsko-preduzetničke komore Bijeljina, rekao je da su sa velikim zanimanjem pristupili današnjem sastanku, kojeg smatraju veoma važnim.

"Ovakvi sastanci daju određene rezultate, u smislu utvrđivanja potreba privrede i upisne politike na području grada. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da nailazimo na sve više sluha u smislu upisa deficitarnih zanimanja. Mi smo direktorima srednjih škola ponudili spremnost našeg članstva u pogledu obavljanja učeničke prakse u zanatsko-preduzetničkim radnjama na području grada", rekao je Stević.

Stević, koji je i izvršni direktor Gradskog zanatsko-preduzetničkog udruženja "Preduzetnik", kaže da je to veoma bitno, budući da su sami direktori naveli da se suočavaju sa problemom obavljanja učeničke prakse.

"Mi smo sa resornim ministarstvom postigli sporazum prema kojem se učenička praksa može obavljati u zanatsko-preduzetničkim radnjama, gdje je vlasnik radnje ujedno i mentor, odnosno onaj ko prati i prezentuje odvijanje prakse", rekao je Stević.

On je rekao da su na području Bijeljine, i dalje, deficitarna sva građevinska zanimanja - počev od armirača betona, pa sve do krovne konstrukcije.

"Budući da je Bijeljina veliko gradilište, to će sigurno i u budućnosti biti trend. Fali nam i vodoinstalatera, elektroinstalatera, električara, automehaničara, servisera bijele tehnike, mesara...", naveo je Stević.

Stević je napomenuo da je konstatovano da je, u drugoj polovini prošle i u ovoj godini, na području Bijeljine, kada je riječ o preduzetništvu, vidljiva značajna ekspanzija u oblasti IT sektora.

"To pokazuje da bijeljinski preduzetnici prate savremene trendove", ocijenio je Stević.

On je dodao i da su uvažena njihova ranija ukazivanja da na području grada fali slastičara, te će u Srednjoj stručnoj školi u Janji biti upisano pola odjeljenja đaka koji odaberu to deficitarno zanimanje.