Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

PRVI RADNI DAN U VRTIĆU U PATKOVAČI




U vrtiću „Neven“ u Patkovači danas je prvi radni dan, a vaspitači su dočekali prvih dvadest petoro djece okupljenih u jednoj vaspitnoj grupi, a kapacitet vrtića je 45 mališana u dvije vaspitne grupe.
Vrtić se nalazi u zgradi stare škole koja je obnovljena i prilagođena za potrebe predškolske ustanove, a Grad Bijeljina je za projekat izdvojio 100.000 konvertibilnih maraka.
 
Otvaranju vrtića u Patkovači prisustvovao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i istakao da ovo neće biti poslednji vrtić koji će biti otvoren, jer je krajnji cilj da grad Bijeljina bude i ostane vodeća lokalna zajednica po obuhvatu djece koja pohađaju predškolske ustanove.
- Zahvalni smo Eparhiji na čelu sa episkopom Fotijem, Crkvenoj opštini Patkovača i rukovodstvu Vrtića „Čika Jova Zmaj“ jer smo zajedno uspjeli da riješimo složene imovinsko-pravna probleme izazvane time što je dio objekta vrtića na zemljištu koje nije bilo vlasništvo Grada, što je izazvalo i probleme oko dobijanja saglasnosti i dozvola - podsjetio je gradonačelnik Petrović i poželio djeci, njihovim roditeljima i vaspitačima da prostor vrtića bude ispunjen smijehom, a da proces vaspitanja i obrazovanja bude uspješan.

Govoreći o unapređenju kvaliteta infrastrukture u Patkovači, gradonačelnik Bijeljine je dodao da „Putevi Republike Srpske“ još uvijek nisu imenovali svog predstavnika u komisiju za poboljšanje bezbjednosti saobraćaja, prije svega  pješaka, u zoni škole, vrtića i crkve u Patkovači.

- Grad Bijeljina ima spremna sredstva za nabavku semafora kakav imamo kod Osnovne škole „Knez Ivo od Semberije“, ali nemamo spremnost „Puteva RS“ na tom projektu - bio je jasan Petrović.
 
Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević se zahvalio Kabinetu Predsjednice Republike na donaciji zahvaljujući kojoj je bio omogućen ovaj projekat i podsjetio da je u Patkovači i izgradnja školske sportske sale finansirana sredstvima vlada Republike Srbije i Republike Srpske.

- U Patkovači svake godine ima sve više djece i ovo naselje zaslužuje da dobije sve uslove za njihovo obrazovanje i vaspitanje - ocijenio je Đurđević.
 
Direktor Javne ustanove vrtić „Čika Jova Zmaj“, u okviru koje je vrtić u Patkovači, Slaviša Vujanović je istakao da očekuje da će do kraja oktobra kapacitet „Nevena“ biti popunjen.
- Zadovoljni smo jer smo u Patkovači otvorili novi vrtić i sigurni smo da će to biti važno za dobrobit djece i njihovih roditelja. Ovo je šesti objekat naše Javne ustanove, a uskoro ćemo u centru Bijeljine otvoriti još jedan vrtić - najavio je Vujanović.

Nakon otvaranja vrtića u Patkovači, broj djece koja pohađaju svih šest objekata vrtića „Čika Jova Zmaj“ se povećao na 542 mališana.
 
Otvaranje novog prostora za vaspitanje i obrazovanje najmlađih mještana Patkovače pohvalila je i zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković.
-  Ovo je veliki iskorak za njihovo psiho-fizičko vaspitanje i stvaranje većeg stepena sigurnosti prije njihovog polaska u školu jačanja njihovih kapaciteta i potencijala koje imaju – istakla je Jovanka Vuković.
 
Sveštenik Aleksandar Tešić je prenio pozdrav Episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija i naglasio da se još jednom pokazalo da zajednički poduhvati daju dobre rezultate i da je tada prisutan i Božiji blagoslov. 
- Biti dio porodice vrtića „Čika Jova Zmaj“ velika je stvar i u toj porodici svako dijete usvaja nova znanja i vještine, uči se lijepom ponašanju i svemu što je dobro i korisno tokom odrastanja. Najzaslužnije za to je osoblje koje iz dana u dan sa velikom ljubavlju, pažnjom i posvećenošću pristupaju svom poslu.