Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

GRADONAČELNIK BIJELjINE PODNIO NOVE KRIVIČNE PRIJAVE



Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Ljubiša Petrović je iznio detalje o dvije nove krivične prijave. 

Prva krivična prijava se odnosi na sva službena i odgovorna lica u Agrarnom fondu, preciznije rečeno protiv direktora Agrarnog fonda i članova Upravnog odbora sa predsjednikom Upravnog odbora na čelu.
Gradonačelnik Petrović rekao je da se odredbama člana 16, stav 5, Zakona o javnim putevima, člana 7 i 10 Zakona o komunalnim djelatnostima, kao i Zakona o lokalnoj samoupravi jasno i nedvosmisleno kaže da pitanja asfaltiranja kategorisanih i nekategorisanih puteva na području Grada i izgradnje javne rasvjete spadaju u isključivu nadležnost Grada, odnosno resornog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine, iz čega proizilazi da Agrarni fond nema nikakve veze sa regulisanjem pomenutih pitanja, niti mu odredbe ovih zakona i propisa Agrarnom Fondu daju bilo kakvo ovlašćenje u tom smislu. Iz sadržaja Statuta Agrarnog fonda grada Bijeljina jasno je da djelatnost Agrarnog fonda ne obuhvata izgradnju infrastrukturnih objekata, asfaltiranje kategorisanih, kao ni nekategorisanih puteva, niti izgradnju javne rasvjete. Agrarni fond ne spada u krug subjekata kojima Kompenzacioni fond može pružiti direktnu podršku, a namjena za koju su sporna tri miliona konvertibilnih maraka prebačena nema nikakve veze sa saniranjem posljedica i poteškoća nastalih usljed širenja zarazne bolesti izazvane virusom Korona, čime se Kompenzacioni fond upravo i bavi. Pravilnik o načinu i uslovima korišćenja sredstava Kompenzacionog fonda Republike Srpske u 2022. godini koji je donijet od strane Agrarnog fonda nikada nije došao na saglasnost u Gradsku Upravu, što znači da ovaj Pravilnik nije ni stupio na snagu, niti je mogao proizvoditi ikakve pravne posljedice, niti bi se ovim pravilnikom mogle derogirati odredbe zakona o javnim putevima i Zakona u javnoj upravi.
- Bijeljina zaslužuje mnogo više od tri miliona konvertibilnih maraka i mi nismo protiv raspodjele tih sredstava, ali smo riješeni da se ta raspodjela učini transparentno, a prije svega pravično. Naš osnovni cilj je da se eliminiše mogućnost  da neke mjesne zajednice budu favorizovane na štetu drugih mjesnih zajednica i to putem političkih pritisaka, ucjena za glasanje i slične predizborne i izborne manipulativne radnje, rekao je Gradonačelnik i dodao da ova krivična prijava neće zaustaviti dalju raspodjelu ovih sredstava već samo da se taj dio posla odradi transparentno, kako bi se izbjegle bilo kakve kriminalne i koruptivne radnje – jasan je Petrović.

Druga krivična prijava odnosi se na preduzeće „Eko-dep“, prema kome je ranije ove godine već podnesena jedna krivična prijava. Ova krivična prijava upućena je protiv službenih i odgovornih lica u Skupštini i Nadzornom odboru Javnog preduzeća regionalna deponija „Eko-dep“, konkretnije člana Skupštine imenovanog od strane Grada Bijeljine Nike Sjerića, predsjednika Nadzornog odbora Slobodana Trifkovića i direktora Dragiše Marjanovića, jer su grubo prekršili odredbe Zakona o javnim preduzećima Republike Srpske, Zakona o Ministarskim, Vladinim i drugim imenovanjima i statuta ovog Javnog preduzeća i na taj način su omogućili nezakonito imenovanje Slobodana Trifkovića na poziciju člana Nadzornog odbora ispred grada Bijeljina i Dragiše Marjanovića na poziciju direktora ovog Javnog preduzeća. Naime, Slobodan Trifković je bio drugoplasirani na javnom konkursu od 27. juna ove godine, a u odluci Skupštine ovog Javnog preduzeća nije ni navedeno obrazloženje njegovog imenovanja. Prvog septembra ove godine zasjedao je Nadzorni odbor sa novoizabranim članom i tom prilikom je donesena odluka o imenovanju Dragiše Marjanovića za direktora ovog Javnog preduzeća. Prema izvještaju Komisije za izbor i imenovanje direktora Javnog preduzeća „Eko-dep“  od 19. jula ove godine, Dragiša Marjanović je bio rangiran kao trećeplasirani kandidat, a u odluci o njegovom imenovanju takođe nije navedeno obrazloženje zašto nije prihvaćena preporuka komisije, odnosno zašto je na tu poziciju imenovan upravo on, a ne prvorangirani, niti drugorangirani kandidat. 
- Nastavljamo odlučno borbu protiv kriminala i korupcije koji su okovali Bijeljinu u proteklim godinama. U tim namjerama nas niko neće spriječiti, istrajaćemo na putu vladavine prava, pravde i, uz nove istražne radnje, budno ćemo pratiti dalji tok postojećih krivičnih prijava. Sljedeće obraćanje medijima planiramo u prostorijama a.d. „Vodovod i kanalizacija“, s obzirom na to da je prošlo godinu dana od smjene starog i imenovanja novog rukovodstva, kako bismo javnost upoznali sa rezultatima rada novog rukovodstva, ali i kako bismo ispratili u kom stepenu su sprovedene istražne radnje u „Vodovodu i kanalizaciji“ po pitanju krivičnih prijava podnesenih protiv starog rukovodstva, rekao je gradonačelnik Petrović.
Gradonačelnik Petrović je konferenciju zaključio riječima da se istražne radnje sprovode i u drugim preduzećima i da će nove krivične prijave u dogledno vrijeme ugledati svjetlost dana, te da će Gradska uprava i dalje ostati posvećena svojoj borbi za pravdu i zaštitu narodnog interesa i narodnog novca.