Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU ODRŽIVOG RAZVOJA NERAZVIJENIH I IZRAZITO NERAZVJENIH OPŠTINA U REPUBLICI SRPSKOJ


 
​U Bijeljini je danas, u organizaciji Saveza opština i gradova, održan okrugli sto čija je tema bila održivi razvoj nerazvijenih i izrazito nerzvijenih opština u Srpskoj.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je, između ostalog, da će Grad Bijeljina podržati sve promjene zakonskih okvira u budžetskom sistemu koje se tiču bolje, odnosno, adekvatnije preraspodjele i koje će značiti veći obim sredstava usmjerenih ka nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama.

- Samo sistemskim mjerama se može zaista doprinijeti povećanju prihoda ovih opština. Druge mjere, kao što su  povećanje procenta povrata obračunatog poreza na dohodak, razne koncesione naknade, transparentnije i bolje upravljanje prirodnim resursima - jer se većinski dio naših prirodnih resusrsa nalazi upravo na teritorijama nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština, proces decentralizacije vlasti po uzoru na dobre prakse iz regiona, će doprinijeti ravnomjernijem regionalnom razvoju koji će značiti jaču i perspektivniju Republiku Srpsku. Na taj način se borimo za porodicu, kao osnovnu ćeliju društva i za ostanak i opstanak ljudi u Republici Srpskoj - rekao je gradonačelnik Ljubiša Petrović, koji je ujedno i potpredsjednik Saveza opština i gradova.

Aco Pantić, generalni sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske, je istakao da se Savez opredijelio za organizovanje sastanka sa načelnicima pomenutih opština, imajući u vidu da se, prije svega, radi o opštinama koje imaju slične karakteristike i dijele slične probleme. Centralna tema današnjeg sastanka bila je vezana za pronalazak mogućnosti za unapređenje prihoda nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština.
On je rekao da je današnje okupljanje prilika da se naglasi da je Vlada Republike Srpske pružala različite oblike materijalne i nematerijalne podrške ovakvim opštinama, te da se očekuje nastavak takve prakse.

- Cilj današnjeg sastanka je pronalazak prijedloga i konkretnih mjera koji će dati doprinos povećanju prihoda u nerazvijenim sredinama, tj. opštinama, kako bi Savez kasnije te stavove, prijedloge i inicijative mogao zastupati pred Vladom Srpske. Skup u Bijeljini je prilika da načelnici opština predstave dobre primjere lokalnog ekonomskog razvoja, saradnje sa dijasporom i druge različite pozitivne teme - kazao je Pantić i dodao da Savez smatra da se položaj nerazvijenih opština mora rješavati sistemski, dnošenjem odgovarajućih zakonskih rješenja poput Zakona o inansiranju održivog razvoja nerazvijenih područja, formiranju fonda za podsticaj razvoja nerazvijenih opština.

Osvrćući se na pitanje demografskih kretanja u Republici Srpskoj, BiH i regionu, Pantić je rekao da ona direktno utiču na funkcionisanje svih jedinica lokalne samouprave, a posebno nerazvijnih opština. Negativni demografski trendovi su bili još jedna u nizu tema razmatranih za okruglim stolom.