Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

I DALjE SE ODMOTAVA KRIMINALNO KLUPKO U "EKO-DEPU"



Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović podnio je krivične prijave protiv direktora „Eko-depa“ Dragiše Marjanovića i izvršnog direktora ovog javnog preduzeća Mirka Stajića zbog postojanja osnova sumnje da su, kao odgovorna i službena lica u preduzeću, u periodu od 2010. do 2021. propupustili da zaključe ugovore sa komunalnim preduzećima iz Teočaka i Čelića, odnosno, da pred sudom pokrenu postupke u cilju naplate potraživanja, čime su, u vidu izgubljene dobiti, načinili štetu „Eko-depu“ u iznosu od 1.142.102,20 konvertibilnih maraka. 

Usljed takvog nezakonitog postupanja, prema navodima iz krivične prijave, preduzeće je imalo manjak prihoda koji su neophodni za njegovo poslovanje, zbog čega su kreditna sredstva koristili suprotno namjeni. 

Sem toga, opremu i radnu snagu preduzeća angažovali u korist preduzeća „DiM 2“ s.p. Bijeljina, registrovanog na ime Mirka Stajića, čime su načinili štetu Javnom preduzeću „Eko-dep“ u neutvrđenom iznosu, a za koji iznos je pribavljena korist za preduzeće „DiM 2“. 

Takođe, navodi se u prijavi, kršili su i odredbe Zakona o javnim nabavkama BiH, pri čemu su zaključivali okvirne sporazume sa samo jednim ponuđačem u slučajevima kada Zakon propisuje da se okvirni sporazumi zaključuju sa više ponuđača.

- Kriminalne radnje u ovom javnom preduzeću su odavno javna tajna, a sve više su sve ostalo, samo tajne nisu. Klupko se sa svakim danom odmotava i na vidjelo izlaze nove kriminalne radnje u „Eko-depu“. Nažalost, ispostavlja se da je maltene osnovna djelatnost ovog preduzeća kriminal, a ne deponovanje otpada. Zato ćemo istrajati na tužbama protiv svih koji su zloupotrebljavali službene položaje za lično bogaćenje, sve dok pravda ne bude zadovoljena, kako zbog njihovog kriminala, tako i da budu opomena svima kojima bi palo na pamet da kradu od ovog naroda - poručio je gradonačelnik Petrović.