Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Delegacija Ambasade Švajcarske gost Gradske uprave


Foto: Gordana Perić Živanović
 
U Gradskoj upravi je juče održan sastanak gradonačelnika Ljubiše Petrovića i njegovih saradnika sa ambasadorom Švajcarske u BiH, Danijelom Hunom.
 
Ambasador je izrazio veliko interesovanje za aktuelene porojekte, ali i izazove sa kojima se, u procesu njihove realizacije, susreće Gradska uprava.
 
Jedna od tema sastanka je bilo i pitanje funkcionisanja javnog saobraćaja u našem gradu. Tom prilikom  gradonačelnik Petrović je pojasnio da šef Kabineta gradonačelnika, Milan Lazarević, master inženjer saobraćaja, trenutno pred sobom ima složen zadatak - traženje najboljeg rješenja za funkcionisanje javnog saobraćaja u Bijeljini.
 
U razgovoru sa ambasadorom Hunom na temu opredijeljenosti Grada Bijeljina da podrži sport, zdrave životne navike i njihovu važnost za adekvatan razvoj, prije svega, omladine, gradonačelnik Ljubiša Petrović je istakao da je jedan od najvažnijih zadataka iz te oblasti izgradnja nove gradske sportske dvorane.
 
- Na brojne teme se nadovezala i priča o obnavljanju domova kulture, kako bi se društveni život vratio i u seoske sredine. Isto tako, izgradnja modernog, novog, parka u gradu je jedan od prioriteta. Osim toga, brojne zelene površine u gradu su obogaćene novim sadržajima, a nije izostalo ni opremanje vrtića i otvaranje jednog novog predškolskog objekta u Bijeljini. U planu su i nove biciklističke staze u gradu - napomenuo je Gradonačelnik.
 
Gosti su se interesovali i za praksu Gradske uprave da učenicima osnovnih škola sa područja Grada obezbijedi besplatne udžbenike i školski pribor za aktuelnu školsku godinu. Gradonačelnik Petrović je naglasio da je ta praksa nešto što će biti nastavljeno i u budućnosti, ali da nisu zapostavljene ni druge sfere života.
 
- U nastojanju da poboljšanje kvaliteta života građana stavimo u prvi plan, Gradska uprava nije iz vida izgubila važnost očuvanja životne sredine, te je jedna od najaktuelnijih tema u Semberiji i subvencionisanje ugradnje toplotnih pumpi u stambenim zgradama i individualnim domaćinstvima - rekao je Petrović.
 
Delegaciju je interesovalo i subvencionisanje kupovine seoskih domaćinstava od strane mladih bračnih parova, jer, kao što je opštepoznato, na primjeru Srbije, ove subvencije dolaze sa republičkog nivoa. U Bijeljini, nažalost, to nije slučaj - sredstva za ovu namjenu su obezbijeđena iz gradskog budžeta.
 
Ambasador Švajcarske u današnjem razgovoru nije preskočio ni pitanje krupnih problema u našem gradu, a jedan od njih je i kanalizaciona mreža. Pojašnjavajući trenutno stanje, Gradonačelnik je reako da problem u rješavanju istog predstavlja činjenica da je, zbog političkih prilika, Bijeljina uskraćena za sredstva iz republičkog budžeta.
 
Delegacija Ambasade Švajcarske iskazala je interesovanje i za posljedice olujnog nevremena u julu mjesecu ove godine i Afričke kuge, bolesti koja je ovog ljeta, praktično, uništila stočni fond Semberije. Gradonačelnik Petrović je, baveći se ovim temama, naglasio da je stanje zaista teško, jer se građani Semberije ponovo susreću sa samovoljom republičke vlasti koja, po ovim pitanjima, ne reaguje na odgovarajući način. Gradska uprava pokušava sredstvima iz sopstvenog budžeta pružiti podršku domaćinstvima koja su pretrpjela štetu na poljoprivrednim usjevima ili u stočnom fondu.
 
Tok jučerašnjeg razgovora ponovo je krenuo ka pozitivnim primjerima aktivnosti Gradske uprave uz pomoć države Švajcarske, a sve u cilju poboljšanja kavaliteta života građana Semberije.
 
S tim u vezi, Gradonačelnikov tim je gostima iz Ambasade predočio i činjenicu da su brojne škole sa ovog područja dio programa rekonstrukcije sa osnovnim zadatkom da postanu energetski efikasne. Tu se prije svega misli na velikog partnera Grada Bijeljina, švajcarski „Karitas“ zahvaljujući kojem su pokrenuti i realizovani različiti projekti koji su vezani ne samo za školske objekte i njihovu rekonstrukciju, već i za program stambenog zbrinjavanja ranjivih kategorija stanovništva.
 
U završnici sastanka bilo je riječi o Danima frankofonije koji su ove godine održani u martu mjesecu, kada su svi ljubitelji francuskih nota mogli da uživaju u najpoznatijim djelima.