Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Grad Bijeljina na regionalnoj konferenciji o unapređenju uslova za poslovanje u lokalnim zajednicama



Grad Bijeljina je bio predstavljen na Regionalnoj BFC konferenciji u organizaciji Partnerstva za konkurentni region (CORE), posvećenoj, posvećenoj povezivanju donosilaca odluka na različitim nivoima javne uprave sa poslovnim liderima u Jugoistočnoj Evropi, razmjeni najboljih praksi i promociji projekata koji unapređuju lokalni razvoj. Na konferenciji održanoj u Kotoru, Bijeljinu je predstavljao savjetnik gradonačelnika Radoslav Ostojić.

Među temama o kojima je diskutovano izdvajaju se unapređenje uslova za poslovanje u lokalnim zajednicama, inovativne strategije za održivi ekonomski rast, otključavanje potencijala za ulaganja i nekretnine, izgradnja ekosistema pogodnih za inovacije, nagrada „Biznis frendli serfitikat“ (Bussiness Friendly Certificate) i druge teme... Zahvaljujući izgradnji adekvatnih kapaciteta i strateške posvećenosti unapređenju svog poslovnog okruženja, privlačenju investicija i podsticanju lokalnog ekonomskog razvoja, Grad Bijeljina je jedna od lokalnih zajednica koje su dobile BFC status. Rad na ispunjavanju uslova za dobijanje BFC statusa pomaže gradovima i opštinama i da utvrde jasnu mapu puta za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i uvođenje standarda efikasne i transparentne lokalne administracije, u skladu sa principima dobrog upravljanja. On usmjerava lokalnu samoupravu i da gradi i unapređuje organizacione kapacitete, planira razvoj, jača dijalog sa privatnim sektorom i kroz transparentan rad doprinosi predvidljivosti i smanjenju barijera za poslovanje. Sem toga, na konferencijskim zasjedanjima velika pažnje je posvećena reformama upravljanja i raspolaganja nepokretnom imovinom kao velikom razvojnom šansom za region i kapacitetom vrijednim milijarde evra.

- Razmjena iskustava i prenošenje znanja o uspješno sprovedenim reformama u ovim oblastima pomažu regionu da krene naprijed i riješi dugotrajna problematična pitanja - poručeno je sa Konferencije.