Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Petrović: Integral inženjering i dalje ne poštuje postignute dogovore o održavanju puta Bijeljina-Batković-Klis


 
Gradonačelnik Ljubiša Petrović danas se, ko zna koji put po redu, lično, na terenu, uvjerio u katastrofalno stanje lokalnog puta Bijeljina-Batković-Klis izazvano prolaskom teretnih kamiona "Integral inženjeringa" za potrebe izgradnje auto-puta kroz Semberiju.
 
Dionica od 4.1 kilometar od obilaznice do mjesta ukrštanja budućeg auto-puta sa lokalnim putem Bijeljina-Batković-Klis  predmet je eksploatacije, zbog prolaska kamiona preduzeća koje izvodi radove.
 
Uz napomenu da niko nije protiv izgradnje auto-puta, te da je svima veoma važno brzo povezivanje zarad što bržeg i kvalitetnijeg prometa roba, usluga i kretanja stanovništva uopšte, Petrović je pojasnio ozbiljnost situacije u ovom semberskom selu.
 
- Već osam mjeseci traju razgovori, u pokušaju postizanja dogovora, sa predstavnicima "Integral inženjeringa". Dokaz neozbiljnosti je činjenica da je na svakom od pet održanih sastanaka u ime "Integral inženjeringa" razgovor vodila delegacija u različitom sastavu. Svaki put su delegacije izražavale stav da je "Integral" svjestan situacije i preuzetih obaveza, te da će popraviti stanje na terenu poslije konsultacije sa svojim nadređenima (koji se na sastancima nisu pojavljivali) - kazao je Petrović.
 
Potisivanjem ugovora sa "Autoputevima Republike Srpske", "Integral inženjering" je preuzeo obavezu održavanja i puta L4. Podsjećanja radi, put u Mjesnoj zajednici Velino Selo je u jednako katastrofalnom stanju kao i put u Batkoviću.
 
Kamioni prevoze preko 40 tona tereta (plus težina kamiona) i to je ono što nanosi oštećenja na putu, ogradama, fasadama kuća, a to dodatno uznemirava mještane Batkovića.
 
Gradonačelnik je naglasio da je Grad Bijeljina doveden pred svršen čin - pokretanje tužbe pred nadležnim sudom protiv izvođača radova zbog upropaštenog puta L4.
 
Naime, vozači koji koriste ovu dionicu trpe oštećenja na vozilima na svakodnevnom nivou, a odštetne zahtjeve upućuju na adresu Grada Bijeljina. Isplata obeštećenja dodtano opterećuje budžeta Grada.
 
Petrović je pojasnio i pokušaj predsjednika Savjeta mjesne zajednice Batković da postigne dogovor sa izvođačem radova koji se, očigledno, završio neuspješno.
 
- Nakon posljednjeg obećanja koje je izvođač radova dao u septembru mjesecu, stanje je i dalje nepromijenjeno.  Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Batković je na jednoj od  društvenih mreža obavijestio javnost da je sa predstavnicima izvođača radova lično imao sastanak i postigao dogovor da će oštećenja biti sanirana asfaltnom masom. 
 
- Ono što vidimo na terenu je da su oštećenja „sanirana“ kamenim agregatom. Dakle, nije poštovan ni dogovor sa predstavnikom Mjesne zajednice Batković - naveo je Grdaonačelnik i dodao da je jedina preostala mogućnost koju Grad Bijeljina ima je pokretanje tužbe, koja će biti podnijeta u narednom periodu.
 
On je iskoristio priliku i još jednom uputio apel "Integral inženjeringu" da postupi kao društveno odgovorna kompanija i krene u proces popunjavanja udarnih asfaltnih rupa asfaltnom masom, a ne kamenim agregatom, jer ovo ne rješava problem. Kameni agregat takođe stvara oštećenja na vozilima koja se samo nadovezuju na ona koja izazivaju udarne asfaltne rupe.
 
Stručnjaci kažu da je ukupna dozvoljena masa do 40 tona. U ovom slučaju je riječ o duplo većem teretu koji trpi put L4.
 
Grad je imao namjeru da se u rješavanje problema krene dogovorom, ali je neispunjavanje obaveza, koje traje već osam jeseci, dovelo Grad Bijeljinu u poziciju da je tužba jedino rješenje.
 
Petrović je dao rok izvođaču radova da u naredna dva do tri dana krene sa saniranjem oštećenja asfaltnom masom, jer u protivnom - slijedi tužba.
 
On je izrazio spremnost na proteste i blokadu puta, zajedno sa mještanima Batkovića.
 
- Ukoliko ne počnu radovi na sanaciji puta, postoji još jedna mogućnost - pozvaćemo mještane Batkovića da blokiraju put i spriječe prolazak teretnih kamiona izvođača radova, kako bismo, zajedničkim snagama, primorali Integral inženjering na društveno odgovorno ponašanje – najavio je Gradonačelnik.
 
Jedan od mnogobrojnih ogorčenih mještana Batkovića je i Dragomir Đorđić. U razgovoru sa Gradonačelnikom, Đorđić je istakao da je trenutno stanje puta alarmantno, te da je i njemu, kao i brojnim mještanima, kretanje ovom dionicom izuzetno otežano, zbog čega je primoran da odlaske u grad svede na minimum, kako bi smanjio mogućnost oštećenja na svom automobilu.
 
On je naglasio da posebno zabrinjava nadolazeći period padavina, kada će kretanje preko oštećenih dijelova puta biti, praktično, nemoguće, ako ne uslijedi hitna sanacija.