Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

CRNjELOVO – POLOŽEN KAMEN TEMELjAC ZA NOVU ŠKOLU I VRTIĆ


 
U Donjem Crnjelovu je počela gradnja nove škole i vrtića. Gradonačelnik Ljubiša Petrović je, sa saradnicima, položio kamen temeljac.

Ističući da je za Donje Crnjelovo ovo istorijski dan, Petrović je dodao da će ovaj objekat biti jedninstven, kako u Bijeljini i Republici Srpskoj, tako i šire zbog činjenice da su iz tri velike svetinje stigla tri kamena koja su ovom prilikom ugrađena u temelje nove škole.

- Kamen iz manastira Studenica blagoslovio je iguman Tihon, uz obećanje da će, kada bude osvećenje škole i vrtića, upravo iguman Tihon biti prisutan. Iguman Metodije sa Hilandara, sa Svete Gore, blagoslovio je drugi kamen, dok je treći kamen došao iz Pećke patrijaršije - pojasnio je Petrović i dodao - Koračali smo i nastavljamo da koračamo putevima svetosavlja, obrazovanja, strpljenja, mudrosti, a uz blagoslov vladike Fotija da krenemo putem svetosavlja, sabirajući kamenje iz ove tri svetinje, nastavićemo da ulažemo u obrazovanje i našu djecu.

On je naglasio da Grad Bijeljina u potpunosti finansira ovaj projekat, kao i da se Ministarstvo dan ranije izjasnilo da još uvijek nema plan da li će i u koju školu sa područja Grada tokom ove godine ulagati materijalna sredstva, zaključivši na kraju da je ovo prilika da se ponovo pozove nadležno ministarstvo da ulaže u obrazovanje u Bijeljini, jer su i djeca Semberije djeca Republike Srpske.

Vrijednost projekta, sa opremanjem, je oko 1.1 milion konvertibilnih maraka, a namjera je da se nastava u novoj školskoj godini, od septembra 2025. godine, odvija u novom školskom objektu.


Marica Krbanjević, nastavnik razredne nastave u školi u Donjem Crnjelovu, je sa radošću istakla da nju sve najljepše uspomene vežu za ovu školu u kojoj je radila čak 39 godina, te da problema nije bilo ni sa učenicima, ni sa njihovim roditeljima.

Dragan Maksimović, profesor razredne nastave, u školi u Donjem Crnjelovu radi već 40 godina i ističe da je ugradnja kamena temeljca za novi školski objekat za ovo selo istorijski trenutak, jer su rijetke prilike da ljudi u nekom selu dožive da se školski objekat podiže iz temelja, jer je, podsjećanja radi, postojeća zgrada škole sagrađena davne 1947. godine.

Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost. Ova područna škola opstaje, a izgradnjom novog objekta i dječijeg vrtića povećaće, sasvim sigurno, broj djece koja će nastavne programe pohađati u seoskoj školi, odnosno vrtiću, uprkos činjenici da mnogi biraju i gradske sredine.

Arsen Arsenović, mještanin Donjeg Crnjelova, otac četvoro djece, koja će, kako kaže, pohađati nastavu upravo u ovoj školi, rekao je da je i za njega i  za njegovu porodicu danas poseban dan.