Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Bijeljina na korak bliže otvaranju diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije



Bijeljinu je danas posjetio ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Ivan Todorov, što je bila prilika da se, u razgovoru sa gradonačelnikom Bijeljine Ljubišom Petrovićem, upozna sa projektima koji su u Bijeljini realizovani uz pomoć Vlade Srbije, ali i sa projektima čiju realizaciju Grad tek planira i gdje će podrška tek biti potrebna, poput nastavka izgradnje vodovodno-kanalizacionog sistema, gradske sportske dvorane ili parka u naselju Knez Ivo od Semberije.

- Zahvalni smo Srbiji na uloženim sredstvima za izgradnju i opremanje fiskulturnih sala u mjesnim zajednicama Velika Obarska i Patkovača, u iznosu od po 500.000 KM, kao i na 500.000 KM koje je Srbija izdvojila za rekonstrukciju i adaptaciju Sokolskog doma, koliko je izdvojeno i za rekonstrukciju sportske sale u Račanskoj ulici, što je bilo prije mog gradonačelničkog mandata. Ono što smo u ranijem periodu pokušavali jeste priprema i budžetiranje sredstava za subvencionisanje priključaka na gasovod, u projektu gasifikacije, pa smo ambasadora upoznali sa vlasničkom strukturom u preduzeću „BN gas“ koje je 20 posto u vlasništvu našeg grada, dok je preostalih 80 posto imovinsko pravo Republike Srbije. Kao predstavnik i zaštitnik interesa Srbije u BiH, ambasador Todorov je pokazao interesovanje da se ovo pitanje reguliše povoljno za sve strane i da u što skorijoj budućnosti gasovod u Bijeljini počne da se koristi punim kapacitetom - rekao je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Ambasador Todorov je pozdravio napore koje Gradska uprava ulaže u poboljšanje demografske slike ovog dijela Republike Srpske, podržavajući rađanje i odgajanje djece brojnim subvencijama, otvaranjem novih vrtića, obnovom škola i sličnim mjerama.

Jedna od najvažnijih tema današnjeg sastanka bilo je i otvaranje diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije u Bijeljini, kako je ranije najavljeno. Grad je odmah po objavi te novosti, kontaktirao Ambasadu, iznoseći svoju namjeru da besplatno ustupi svoje prostorije na korištenje, kako bi bila skraćena procedura otvaranja, a stanovnici Semberije, ali i šire, što prije osjetili korist od otvaranja konzulata.

- Za Srbiju je značajno otvaranje generalnog konzulata u Bijeljini, zbog toga želim da se zahvalim gradonačelniku Petroviću koji je pred nas stavio rješenje gdje će se naš budući konzulat nalaziti - zaključio je ambasador Todorov.