Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Evropa je rekla svoje - Ljubiša Petrović je ponovo „Gradonačelnik - najbolji prijatelj Roma“



 
Drugi put za vrijeme njegovog mandata, gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću je u Briselu dodijeljeno priznanje „The most friendly Roma mayor“, odnosno priznanje za gradonačelnika prijatelja Roma, koje se uručuje povodom Svjetskog dana Roma. Nagrada je rezultat predanog rada Gradske uprave Grada Bijeljina na čelu sa grdaonačelnikom Ljubišom Petrovićem, s jasnim ciljem - kontinuiranim napretkom kako bi bili stvoreni bolji uslovi za život svih građana Semberije, bez obzira na nacionalnu pripadnost.
 
Komentarišući nagradu, gradonačelnik Petrović je istakao da je ponosan na svoj stav da ljude ne dijeli na osnovu vjere, pripadnosti, opredjeljenja, boje kože, kao i da je oštar protivnik retorike koja zagovara nacionalnu netrpeljivost.
 
- Smatram da je ovo osnov kulture i temelj čovječnosti, i da, ako se ne držimo pomenutih pricipa, ne možemo nikako biti dobri ljudi, dostojni predstavnici svog naroda i lideri u društvu - kazao je Petrović, naglasivši da je posebno ponosan na činjenicu da je Evropa ovim priznanjem Bijeljinu zvanično istakla kao lokalnu zajednicu za primjer kada je riječ o odnosu prema manjinskim zajednicama u društvu.
 
Bijeljina je među gradovima u BiH sa najvećim brojem Roma, a za prethodne tri godine su napravljeni značajni koraci kada je u pitanju poboljšanje kvaliteta života Roma i njihova inkluzija u sve sfere društva.
 
Gradska uprava je, zajedno sa partnerima, u prethodne tri godine radila na rješavanju problema stambenog zbrinjavanja Roma, pružala je i pruža i dalje podršku Dnevnom centru za djecu u riziku, te Udruženju građana „Otaharin“. Ne izostaje ni podrška organizaciji događaja na kojima se promoviše romska kultura i tradicija.
 
Važan korak naprijed u cilju pružanja podrške najmlađim sugrađanima iz romske populacije je i besplatna užina u školama.
 
Što se tiče budućih projekata, u toku je izgradnja prihvatilišta za djecu u riziku, među kojom su najbrojnija djeca romske nacionalnosti.