Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

SJEDNICA LOKALNOG KRIZNOG CENTRA U PROŠIRENOM SASTAVU ODRŽANA U BIJELjINI



​Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u Gradskoj upravi Grada Bijeljina održana je sjednica Lokalnog kriznog centra (LKC) u proširenom sastavu, na kojoj je gradonačelnik Ljubiša Petrović razgovarao sa pomoćnikom ministra Negoslavom Lukićem i glavnim republičkim veterinarskim inspektorom Vladimirom Milijevićem. Tema je bila bolest svinja izazvana virusom afričke kuge svinja, zbog koje je prije nekoliko dana ponovo eutanaziran veći broj svinja na području Grada.

Ovom prilikom je dogovoreno da se u narednim sedmicama, prije svega zbog predstojećih praznika - Prvog maja, Vaskrsa i Đurđevdana, vrše pojačane kontrole i nadzor od strane republičkih i lokalnih inspekcijskih i policijskih organa i da se sankcioniše nelegalan promet životinja. 

- Važna informacija za uzgajivače svinja je da u narednom periodu neće biti isplaćivane odštete za eutanazirane svinje koje nisu obilježene ušnim markicama. Zato još jednom apelujemo na domaćine da obilježavaju svoje svinje, kako bi životinje bile evidentirane u veterinarskom informacionom sistemu i, u slučaju pojave bolesti i eutanaziranja, oni mogli dobiti odštetu za te životinje. U tom cilju biće pokrenuta kampanja kako bi domaćini dobili sve informacije o postupku markiranja životinja, ali i o načinima na koje će biti moguće anonimno prijaviti šverc, odnosno, nelegalnu prodaju svinja – rekao je ovom prilikom Gradonačelnik.

Dogovoreno je, takođe i da LKC Ministarstvu pošalje spisak lokacija na kojima su ukopavane eutanazirane svinje. - Imajući u vidu da je prošle godine Grad utrošio preko pola miliona KM na eutanaziranje i ukopavanje svinja,  predložili smo da Ministarstvo ne refundira ta sredstva, već da ih uloži u obilježavanje i odgovarajuće upravljanje ovim lokacijama. Time bi se stekli uslovi da ove lokacije postanu stočna groblja, jer nije dobro da stočna groblja budu regionalna, a da se eutanazirane svinje prevoze iz jedne u drugu mjesnu zajednicu, jer se tako povećava mogućnost širenja zaraze – zaključio je Petrović.

- Republička veterinarska inspekcija je uvijek imala odličnu saradnju sa gradskom veterinarskom inspekcijom, a sada nastavljamo sa saradnjom i sa kontrolom ne samo prometa živih životinja koje su najveći prenosilac, nego i kontrolom namirnica i prerađevina svinjskog porijekla, s obzirom na to da virus jako dugo ostaje infektivan i u samim namirnicama životinjskog porijekla i prerađevinama koje nisu bile izložene termičkoj obradi. Napominjem da se u promet neće moći staviti živa životinja koja nije markirana i koja nema uvjerenje o zdravstvenom stanju u pratnji pošiljke, a meso i prerađevine će se moći nabavljati isključivo iz objekata koji su odobreni od strane MPŠV. Oni koji to pak rade nelagalno će, nadamo se, u narednom periodu biće zatvoreni, a kako bismo to mogli uraditi potrebna nam je i pomoć stanovništva u vidu informacija o takvim objektima. Smatram da smo napravili dobar plan i dogovor koji će dovesti do uspješnog obuzdavanja daljeg širenja virusa – bio je jasan inspektor Milijević.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Lukić je sastanak ocijenio kao korektan, rekavši da je zajednički cilj borba protiv AKS  i da tu nema mjesta politici.

- Svjedoci smo da poslije tri mjeseca stagnacije, odnosno mirnog perioda, imamo trenutno potvrđenu AKS na farmi u Dvorovima i prema svim inspekcijskim zapisnicima i kontrolama koji su sačinjeni, radi se o farmi gdje životinje nisu obilježene i ne nalaze se u veterinarskom informacionom sistemu. Stalno apelujemo da se izvrši obilježavanje životinja i unos u veterinarski informacioni sistem i svi oni koji to ne budu uradili neće imati pravo na naknadu. Mi smo odlučni u tome, upravo iz razloga ako su životinje poznatog porijekla sa uvjerenjem o zdravstvenom stanju obilježene u informacionom veterinarskom sistemu, možemo biti sigurni da je pod nadzorom veterinarske službe i da su te životinje poznatog zdravstvenog statusa, a u suprotnom neće imati pravo na naknadu. Koristim priliku da apeleujem na sve farmere da apsolutno vode računa o ovim stvarima. Takođe, na sastanku smo razgovarali o pojačanim kontrolama i značaju nastavka kontrola od strane veterinarskih inspektora, tako i Ministarstva unutrašnjih poslova. Podsjetiću da je Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa republičkom inspekcijom i veterinarskom lokalnom inspekcijom u prethodnom periodu obavilo kontrole kod 36 subjekata, kod 25 evidentirane su nepravilnosti (kolju se u objektima koji nisu registrovani, nisu pod nadzorom ovlašćenog veterinara, životinje nisu identifikovane,). To nam govori da, pored silnih apela koje smo upućivali, dopet postoje ljudi koji funkcionišu van sistema i mi ćemo morati represivnim mjerama dovedemo ovu oblast koliko-toliko u red, a sve sa ciljem suzbijanja AKS – rekao je Lukić i podsjetio da je na snazi zabrana prometa svinja na stočnim pijacama.